• Zaštićeni proizvodi
  • 31.03.2019. 09:00

Mlijeko ovaca i koza koje se hrane sijenom dobilo oznaku TSG

Proizvodnja mlijeka od sijena se smatra najprirodnijim načinom proizvodnje. Ovakvo mlijeko dolazi od životinja iz održivih tradicionalnih mliječnih farmi koje za proizvodnju mlijeka ne koriste fermentiranu hranu.

Foto: Depositphotos/Anna-ch
  • 837
  • 109
  • 0

Europska komisija odobrila je prijavu za registraciju mlijeka ovaca i koza koje se hrane snijenom, u Registar garantirano tradicionalnih specijaliteta - Traditional Speciality Guaranteed (TSG), navodi Ag-Press.  

Nazivi su zaštićeni na pet jezika: njemačkom, engleskom, talijanskom, francuskom i španjolskom jeziku. Pa tako ovčje mlijeko dobiveno od životinje hranjene sijenom ima nazive: "Schaf-Heumilch", "Sheep’s Haymilk", "Latte fieno di pecora", "Lait de foin de brebis" te "Leche de heno de oveja". Isto je i s kozjim mlijekom, a nazivi su mu: "Ziegen-Heumilch", "Goat’s Haymilk", "Latte fieno di capra", "Lait de foin de chèvre" te na španjolskom "Leche de heno de cabra". 

Proizvodnja mlijeka od sijena se smatra najprirodnijim načinom proizvodnje. Ovakvo mlijeko dolazi od životinja iz održivih tradicionalnih mliječnih farmi koje za proizvodnju mlijeka ne koriste fermentiranu hranu

Oznaka Garantirano tradicionalni specijalitet naglašava tradiciju proizvodnje, a ne porijeklo te se odnosi na proizvode čiji sastav ili način proizvodnje imaju tradicionalni karakter. 

Mala EU škola - što su zaštićeni proizvodi

Ovi nazivi pridružit će se popisu od više od 1.445 naziva već zaštićenih proizvoda, a koje možete pronaći na ovom linku

Podsjetimo, na razini Europske unije registriran je 21 hrvatski proizvod. "Ova brojka svrstava nas na visoko 12. mjesto među državama članicama po broju registriranih naziva zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda", naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede. 

Najmlađa smo zemlja u EU, no po zaštiti proizvoda držimo visoko 12. mjesto!

Ministarstvo poljoprivrede, pak, u Bruxellesu je nedavno organiziralo prezentaciju "Ličke janjetine", na kojoj su prisustvovali ministri poljoprivrede, eurozastupnici, veleposlanici te predstavnici međunarodnih institucija. Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan uručio je ministru Tolušiću potvrde o upisu u Registar zaštićenih oznaka EU za "Ličku janjetinu" i ekstra djevičansko maslinovo ulje "Istra". 


Tagovi

Zaštićeni proizvodi Proizvodnja mlijeka Sijeno Garantirano tradicionalni specijalitet


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi