Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 19.03.2019. 09:40
  • Bruxelles, Belgija

Najmlađa smo zemlja u EU, no po zaštiti proizvoda držimo visoko 12. mjesto!

Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo raspravljalo je o budućnosti ZPP-a u Bruxellesu te se počastilo i ličkom janjetinom koju je prezentiralo naše Ministarstvo poljoprivrede. A što smo sve zaštitili dosad?

Foto: Facebook/Milorad Pilipović
  • 394
  • 96
  • 0

O trima zakonodavnim prijedlozima buduće Zajedničke poljoprivredne politike: Uredbi o strateškim planovima u okviru ZPP-a, Uredbi o jedinstvenoj zajedničkoj organizaciji tržišta i o horizontalnoj uredbi o financiranju i nadzoru ZPP-a, raspravljalo se na Vijeću za poljoprivredu i ribarstvo u Bruxellesu, u čijem je radu sudjelovao i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Ministri i ministrice, priopćeno je iz resornog ministarstva, razmijenili su mišljenja i o ažuriranoj strategiji za biogospodarstvo kojom se želi ubrzati uvođenje održivog europskog biogospodarstva kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri povećao doprinos takvog gospodarstva Programu održivog razvoja do 2030. i njegovim ciljevima.

Hrvatska zaštitila 21 proizvod 

Ministarstvo poljoprivrede, pak, u Bruxellesu je organiziralo prezentaciju "Ličke janjetine", na kojoj su prisustvovali ministri poljoprivrede, eurozastupnici, veleposlanici te predstavnici međunarodnih institucija. Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan uručio je ministru Tolušiću potvrde o upisu u Registar zaštićenih oznaka EU za "Ličku janjetinu" i ekstra djevičansko maslinovo ulje "Istra". 

Od ličkog janjeta je i vuna slatka, a zasluge zaštiti idu Udruzi uzgajivača ovaca i Tomislavu Rukavini

"Hrvatska je možda najmlađa europska zemlja članica, ali zaštitila je 21 proizvod koji  Europi i svijetu jamči vrhunsku kvalitetu, a proizvođačima dodanu vrijednost.  Zahvaljujem povjereniku Hoganu na prepoznavanju truda i rada naših proizvođača", rekao je Tolušić. 

Na razini Europske unije registrirano je ukupno 1.441 naziva proizvoda od kojih je 21 hrvatski. "Ova brojka svrstava nas na visoko 12. mjesto među državama članicama po broju registriranih naziva zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda", naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede. 

Lička janjetina i ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra

Kako objašnjavaju, "Oznaka zemljopisnog podrijetla” (ZOZP) znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području. Zaštita naziva "Lička janjetina“ temelji se na ugledu kojeg je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. "Lička janjetina“ je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka.

Na EU razini zaštićeno i ekstra djevičansko maslinovo ulje "Istra"!

"Oznaka izvornosti” znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili, u iznimnim slučajevima, države, čija kvaliteta ili karakteristike u bitnom ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i čije se sve faze proizvodnje odvijaju u određenom zemljopisnom području. "Istra" (ZOI) je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline (Olea europaea L.) isključivo mehaničkim postupcima s ograničenih dijela hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka, zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zaštita proizvoda ZPP Lička janjetina Ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.