Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje hrane
  • 19.11.2019. 11:40

Kako donirati hranu i ostvariti porezne olakšice?

Kako donirati hranu i ostvariti porezne olakšice, objašnjava "Vodič o doniranju hrane" kojeg je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, ali i radionice koje će se održati u četiri grada s tim da se prva održava danas u Osijeku. 

Foto: Depositphoto/makidotvn
  • 529
  • 31
  • 0

Kako donirati hranu i ostvariti porezne olakšice, objašnjava "Vodič o doniranju hrane" kojeg je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, ali i radionice koje će se održati u četiri grada s tim da se prva održava danas u Osijeku. 

"Nastojeći unaprijediti sustav doniranja hrane, smanjiti otpad od hrane i očuvati okoliš Ministarstvo poljoprivrede izdalo je "Vodič o doniranju hrane“ koji sadrži smjernice za postupanje i primjere iz prakse vezane uz propise o hrani, doniranju hrane te porezne olakšice. Vodič je namijenjen posrednicima u lancu doniranja hrane i donatorima hrane te svima koji žele doprinijeti sustavu", priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Stvaranje nacionalne politike sprječavanja nastajanja otpada od hrane

Kako dodaju, s obzirom na broj potrebitih građana s jedne strane te velikih količina viškova hrane s druge, koji ne nalaze put do krajnjih korisnika, aktivnosti Ministarstva poljoprivrede usmjerene su na sudioništvo u stvaranju nacionalne politike sprječavanja nastajanja otpada od hrane te unaprjeđenja sustava doniranja hrane, s dugoročnim ciljem povećanja količine viškova hrane za krajnje primatelje.

U Hrvatskoj se na godinu baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravnih namirnica!

"Doniranjem viškova hrane koja je još uvijek sigurna i prikladna za konzumaciju, sprječavamo da ta hrana postane otpad, što je važno i kao ekološka mjera u očuvanju i zaštiti okoliša. Iz tog razloga, ove je godine Vlada Republike Hrvatske donijela Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske 2019. – 2022. godine", objašnjavaju. 

Paket mjera unaprjeđenja sustava doniranja hrane započet je izradom IT sustava za doniranje hrane - "e doniranje“, kojim se olakšava i ubrzava preraspodjela viškova hrane. Proces je olakšan novim Pravilnikom o doniranju hrane i hrane za životinje, a pozitivne promjene odnose se na mogućnost dobivanja poreznih olakšica za doniranu hranu do zadnjeg dana isteka roka trajanja hrane te omogućavanje doniranja hrane nakon isteka "najbolje upotrijebiti do“ datuma pod uvjetom da je hrana sigurna i da posrednik u lancu doniranja hrane i krajnji primatelj prihvaćaju tu hranu.

Radionice u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu 

"Također, administrativno smo rasteretili donatore i posrednike u lancu doniranja hrane. Isto tako, izradili smo i Studiju o izvedivosti banke hrane te pripremili optimalan model za njeno osnivanje, koji ćemo dalje nadograđivati sa svim zainteresiranim stranama. Smjernice za ove mjere proizašle su iz rezultata istraživanja o doniranju hrane koje je Ministarstvo poljoprivrede provelo u suradnji s Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom te donatorima i posrednicima u lancu doniranja hrane", naglašavaju. 

Radionice Ministarstvo poljoprivrede organizira u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskim Caritasom i Hrvatskim Crvenim križem, a na kojima će posrednici doznati kako do donirane hrane, koje su obveze posrednika, kako uskladiti poslovanje sa propisima o hrani te koje su mogućnosti korištenja FEAD (Fond europske pomoći za najpotrebitije) sredstava za troškove distribucije donirane hrane.

Znate li razliku između roka trajanja "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do"?

Radionice će se održati u četiri grada: u Osijeku 19. studenog 2019. – za donatore: ŽK Osijek, mala dvorana, Europske avenije 13, od 10 sati / za posrednike: GDCK Osijek, Šetalište Petra Preradovića 6, od 16 sati;  u Zagrebu 26. studenog 2019.; u Rijeci 28. siječnja 2020. i u Splitu 4. veljače 2020. godine., zaključuje se u priopćenju. 

Vodič o doniranju hrane možete pogledati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Doniranje hrane Vodič o doniranju hrane Višak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).