Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 03.11.2019. 13:30

Izvoz EU proizvoda dosegao 12 milijardi eura, najviše se tržila pšenica, svinjetina i sir

Najveće povećanje izvoza u kolovozu odnosi se na Kinu, SAD i Japan, objavila je Europska komisija.

Foto: Pixabay/analogicus
  • 497
  • 30
  • 0

Posljednje mjesečno izvješće Europske komisije o trgovanju poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pokazuje suficit u kolovozu 2019. od 2,93 milijardi eura, što je povećanje pozitivnog salda vanjsko-trgovinske razmjene za 29% u odnosu na prošlogodišnje brojke za isto razdoblje.

Vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u tom je mjesecu u porastu u odnosu na godinu prije i dosegla je 12,07 milijardi eura (+ 5,6% povećanje), dok je mjesečni uvoz smanjen za 0,2%, na 9,14 milijardi eura.

Uspoređujući mjesečne vrijednosti izvoza iz kolovoza 2019. s kolovozom 2018., najveća povećanja zabilježena su za Kinu, SAD i Japan. Sektori koji su u kolovozu 2019. godine bili uspješni su pšenica, svinjetina, alkoholna pića i likeri te sir.

Rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih EU proizvoda 

Podsjećamo, Europska je komisija početkom listopada objavila i kratkoročno izvješće o poljoprivredi , a koje daje uvid u glavne trendove, poljoprivredu i trgovinu na poljoprivrednim tržištima za 2019. i 2020. godinu.

Rekordan izvoz svinjetine i rajčice u EU, oporavak proizvodnje žitarica

Između ostalog, naveli su da bi, unatoč izuzetno vrućem i suhom ljetu, proizvodnja žitarica u EU trebala bi dostići 312 milijuna tona za 2019./20. Samo je na kukuruz stvarno utjecala suša, gdje se očekuje pad proizvodnje od 4%, dosegnuvši 66,5 milijuna tona. Suprotno tome, proizvodnja pšenice i ječma trebala bi se povećati, odnosno doseći 145 milijuna tona (povećanje od 12,5% u odnosu na 2018./19.) i 61 milijun tona (10% porast u odnosu na najmanje godinu dana),

Cjelovito izvješće Europske komisije o vanjsko-trgovinskoj razmjeni u kolovozu pogledajte u dokumentu ispod teksta. 

 


Dokumenti


Tagovi

Izvoz Uvoz Europska komisija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰