Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda EU
  • 12.10.2019. 07:30

Rekordan izvoz svinjetine i rajčice u EU, oporavak proizvodnje žitarica

Posljednje kratkoročno izvješće o poljoprivredi koje je objavila Europska komisija daje uvid u glavne trendove, poljoprivredu i trgovinu na poljoprivrednim tržištima za 2019. i 2020. godinu.

Foto: Pixabay/moshehar
  • 373
  • 26
  • 0

Unatoč izuzetno vrućem i suhom ljetu, proizvodnja žitarica u EU trebala bi dostići 312 milijuna tona za 2019./20. Samo je na kukuruz stvarno utjecala suša, gdje se očekuje pad proizvodnje od 4%, dosegnuvši 66,5 milijuna tona. Suprotno tome, proizvodnja pšenice i ječma trebala bi se povećati, odnosno doseći 145 milijuna tona (povećanje od 12,5% u odnosu na 2018./19.) i 61 milijun tona (10% porast u odnosu na najmanje godinu dana), objavila je Europska komisija.

Očekuje se da će proizvodnja uljarica u EU tijekom 2019./20. doseći sedmogodišnji minimum sa 29,7 milijuna tona, zbog loših vremenskih uvjeta. Očekuje se i da će se proizvodnja uljane repice u EU smanjiti za 16% u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče šećera, površina šećerne repe u EU 2019./20. smanjila se za gotovo 5%, zbog niskih cijena. Očekuje se da će se proizvodnja šećerne repe u EU stabilizirati na 119 milijuna tona za razdoblje 2019./20., blizu razine 2018./19, a da će proizvodnja šećera biti na razini 17,5 milijuna tona.

Oporavak proizvodnje maslinovog ulja

Dok se očekuje manja berba u Španjolskoj, proizvodnja maslinovog ulja u 2019./20. trebala bi se oporaviti u Italiji, Grčkoj i Portugalu. Ukupna proizvodnja u EU trebala bi dostići oko 2,1 milijuna tona. Zahvaljujući dostupnim zalihama u EU, izvoz maslinovog ulja trebao bi dostići visoku razinu (7% iznad posljednjeg petogodišnjeg prosjeka).

Povećanje proizvodnje voćaka i rajčice

U 2019. godini se procjenjuje da se proizvodnja breskve i nektarine u EU povećala za 4% u odnosu na prošlu godinu, dosegnuvši 4,1 milijuna tona. To će dovesti do veće potrošnje i prerade.

Ukupna proizvodnja rajčice u EU trebala bi dostići 16,8 milijuna tona, što je povećanje od 4% u odnosu na 2018. Porast je uglavnom vođen rastom proizvodnje rajčice za preradu, koja se povećala za 6%. To se odražava na trgovinu prerađenom rajčicom, a očekuje se da će se izvoz u EU povećati za 33% u 2019. godini.

Proljetni mraz u Poljskoj doveo je do velikog smanjenja proizvodnje jabuka, što je rezultiralo padom proizvodnje od 18% na razini EU. Ipak, zahvaljujući visokoj proizvodnji u prethodnoj godini, očekuje se da će izvoz prerađenih jabuka u EU biti veći za 2019. godinu (11% iznad prosjeka).

Izvoz mliječnih proizvoda u 2019. povećat će se za 5%?

Što se tiče mliječnog sektora, prikupljanje mlijeka u EU trebalo bi lagano rasti u 2019. godini i dostići 158 milijuna tona (što je 0,5% više u odnosu na prošlu godinu). Sveukupno, očekuje se da će se izvoz mliječnih proizvoda u 2019. povećati za 5%.

Očekuje se pad potrošnje mesa po glavi stanovnika

Očekuje se da će bruto proizvodnja govedine u EU smanjiti za gotovo 1% u 2019. Ipak, postoje važne razlike među državama članicama. Ukupni trend pada stada krava dojilja potvrđen je u glavnim zemljama proizvođačima, no pristup novim tržištima i povećanje volumena postojećim partnerima doveli su do očekivanog povećanja izvoza govedine u EU za 8% u 2019. godini.

Širenje afričke svinjske kuge u Kini dovelo je do porasta potražnje svinjetine. Očekuje se da će se izvoz svinjskog mesa u EU povećati za 20% u 2019. u odnosu na prošlu godinu. 

U 2019. će proizvodnja peradi u EU nastaviti rasti, za 2,5%, zahvaljujući dobroj domaćoj i međunarodnoj potražnji. Uz to, rast bi se trebao nastaviti u 2020. godini zbog potrošačkih trendova.

Konačno, očekuje se da će se ukupna potrošnja mesa po glavi stanovnika smanjiti za 0,5% u 2019. godini.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Europska komisija Poljoprivreda Izvoz Svinjetina Voće Povrće Uljarice Žitarice Meso


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić