• Savjetovanje
  • 18.10.2021. 10:30

Izmjene Pravilnika o pokvarljivim te osjetljivim proizvodima

Pravilnik koji je u javnom savjetovanju donesen je na temelju članka 2. stavka 2. Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Foto: Bigstock/ ungvar
  • 143
  • 14
  • 0

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pokvarljivim te proizvodno i tržišno osjetljivim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u javnom je savjetovanju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kako navode, između ostalog, izmjene se odnose na članak 3. u kojem je datum 1. prosinca 2021. izmjenjen na 1. ožujka 2022. godine. 

Podsjetimo, ovim Pravilnikom u skladu s člankom 2. stavkom 2. Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi propisuje se popis poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda odnosno proizvodi navedeni u Prilogu I. Ugovora o funkcioniranju Europske unije kao i proizvodi koji nisu navedeni u tom Prilogu, ali su prerađeni za upotrebu kao hrana s pomoću proizvoda navedenih u tom Prilogu.

Nadalje, određen je popis pokvarljivih proizvoda u koje ubrajamo svježe voće, svježe povrće, jaja, svježe meso, svježa riba, sirovo mlijeko, svježe mlijeko, svježi sirevi, fermentirani mliječni proizvodi, kruh i svježi pekarski proizvodi, svježi kolači te ostali poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji zbog svoje prirode ili u fazi prerade u kojoj se nalaze postaju neprikladni za prodaju u roku od 30 dana nakon berbe, proizvodnje ili prerade te popis proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, svježe goveđe/teleće, svinjsko i meso peradi, jaja, svježe voće i povrće, brašno i kruh, šećer, biljna ulja u prehrani.

Više informacija o izmjenama Pravilnika kao i tablicu s popisom pokvarljivih proizvoda možete pronaći ovdje

Savjetovanje je otvoreno do 25. listopada ove godine.


Tagovi

Savjetovanje Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi Popis Izmjene Pravilnika


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekovjesnik: “ Europa se povezuje noćnim vlakovima 🚅😴 U prosincu 2021. počeo je prometovati noćni vlak na relaciji Beč - München - Pariz, a za prosinac 2023. najavljen je početak prometovanja noćnih vlakova iz Berlina za Bruxelles i Pariz. G... Više [+]