Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje
  • 19.07.2021. 15:00

Pravilnik o pokvarljivim te osjetljivim poljoprivredno - prehrambenim proizvodima

Pravilnik koji je u javnom savjetovanju donesen je na temelju članka 2. stavka 2. Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Foto: Bigstock/ Artem Merzlenko
  • 304
  • 72
  • 0

Pravilnik o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pokvarljivim te proizvodno i tržišno osjetljivim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u javnom je savjetovanju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Njime se, pojašnjavaju, u skladu s člankom 2. stavkom 2. Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi propisuje popis poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda odnosno proizvodi navedeni u Prilogu I. Ugovora o funkcioniranju Europske unije kao i proizvodi koji nisu navedeni u tom Prilogu, ali su prerađeni za upotrebu kao hrana s pomoću proizvoda navedenih u tom Prilogu.

Nadalje, određen je popis pokvarljivih proizvoda u koje ubrajamo svježe voće, svježe povrće, jaja, svježe meso, svježa riba, sirovo mlijeko, svježe mlijeko, svježi sirevi, fermentirani mliječni proizvodi, kruh i svježi pekarski proizvodi, svježi kolači te ostali poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji zbog svoje prirode ili u fazi prerade u kojoj se nalaze postaju neprikladni za prodaju u roku od 30 dana nakon berbe, proizvodnje ili prerade te popis proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, svježe goveđe/teleće, svinjsko i meso peradi, jaja, svježe voće i povrće, brašno i kruh, šećer, biljna ulja u prehrani.

Dodatne informacije o savjetovanju kao i popis proizvoda pronađite ovdje.  

"Popis proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika prestaje važiti na dan 1. travnja 2024.“, stoji u savjetovanju koje je otvoreno do 31. srpnja.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Poljoiprivredni proizvodi Prehrambeni proizvodi Popis


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]