• Savjetovanje
  • 19.07.2021. 15:00

Pravilnik o pokvarljivim te osjetljivim poljoprivredno - prehrambenim proizvodima

Pravilnik koji je u javnom savjetovanju donesen je na temelju članka 2. stavka 2. Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Foto: Bigstock/ Artem Merzlenko
  • 201
  • 68
  • 0

Pravilnik o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pokvarljivim te proizvodno i tržišno osjetljivim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u javnom je savjetovanju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Njime se, pojašnjavaju, u skladu s člankom 2. stavkom 2. Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi propisuje popis poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda odnosno proizvodi navedeni u Prilogu I. Ugovora o funkcioniranju Europske unije kao i proizvodi koji nisu navedeni u tom Prilogu, ali su prerađeni za upotrebu kao hrana s pomoću proizvoda navedenih u tom Prilogu.

Nadalje, određen je popis pokvarljivih proizvoda u koje ubrajamo svježe voće, svježe povrće, jaja, svježe meso, svježa riba, sirovo mlijeko, svježe mlijeko, svježi sirevi, fermentirani mliječni proizvodi, kruh i svježi pekarski proizvodi, svježi kolači te ostali poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji zbog svoje prirode ili u fazi prerade u kojoj se nalaze postaju neprikladni za prodaju u roku od 30 dana nakon berbe, proizvodnje ili prerade te popis proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, svježe goveđe/teleće, svinjsko i meso peradi, jaja, svježe voće i povrće, brašno i kruh, šećer, biljna ulja u prehrani.

Dodatne informacije o savjetovanju kao i popis proizvoda pronađite ovdje.  

"Popis proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika prestaje važiti na dan 1. travnja 2024.“, stoji u savjetovanju koje je otvoreno do 31. srpnja.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Poljoiprivredni proizvodi Prehrambeni proizvodi Popis


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.