Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje Istra
  • 03.04.2019. 16:30
  • Bruxelles

"Istra" Bruxellesu pokazala zašto je vodeća svjetska regija po kvaliteti maslinovog ulja

Hrvatski i slovenski proizvođači u Bruxellesu su predstavili maslinovo ulje “Istra” koje je, nedavnom odlukom Europske komisije, zaštićeno oznakom izvornosti na razini Europske unije.

Foto: ured Ivana Jakovčića
  • 722
  • 70
  • 0

Nakon što je nedavno, zajedno s ličkom janjetinom, predstavljeno u Bruxellesu, ekstradjevičansko maslinovo ulje "Istra", sada je imalo i zasebnu promociju. Naime, hrvatski i slovenski proizvođači u Bruxellesu su predstavili maslinovo ulje “Istra” koje je, nedavnom odlukom Europske komisije, zaštićeno oznakom izvornosti na razini Europske unije.

"Istra" je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline (Olea europaea L.) isključivo mehaničkim postupcima s ograničenih dijelova hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka. Na degustaciji, čiji je domaćin bio hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić, mogla su se kušati ulja istarskih maslinara Lene Puhar i Velimira Jurića iz Vodnjana te Ivana Ipše iz Livada. Posjetiteljima su ponuđena i maslinova ulja Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) kao i maslinovo ulje Zadruge slovenskih proizvođača.

Prelijepa istarska priča 

"Zaštićena oznaka izvornosti za maslinovo ulje “Istra” kruna su dvadesetpetogodišnjeg rada istarskih maslinara i svih onih koji su podržavali razvoj maslinarstva. Prije više od dva desetljeća imao sam hrabrosti reći da će, prema kvaliteti maslinovog ulja, Istra biti najbolja regija na svijetu. S ponosom danas mogu reći da već četiri godine za redom Istra nosi takvu titulu”, kazao je zastupnik.

Najmlađa smo zemlja u EU, no po zaštiti proizvoda držimo visoko 12. mjesto!

Kako je dodao, to je veliko priznanje, na prvom mjestu, vrijednim istarskim maslinarima koji su napravili izuzetno cijenjen proizvod, maslinovo ulje, koje se poslužuje na dvorovima i u najboljim svjetskim restoranima. "To je zajednički uspjeh svih onih koji su vjerovali u tu prelijepu istarsku priču”, dodao je Jakovčić.

Smatra kako maslinarstvo u Istri ima sjajnu perspektivu ako “Ministarstvo poljoprivrede bude brzo rješavalo problem zapuštenog poljoprivrednog zemljišta koje je u državnom vlasništvu".

Hrvatska i Slovenija dijele oznaku izvornosti 

"Procedure predugo traju. Nadam se da će maslinari moći brže dolaziti do površina koje su im potrebne za sadnju novih maslina i za gradnju uljara. Ispune li se ti uvjeti tada će Istra kroz dulje razdoblje moći zadržati poziciju vodeće svjetske regije po kvaliteti maslinovog ulja”, zaključuje Jakovčić.

Nakon Istarskog pršuta, koji je registriran 2015. godine, ovo je drugi put da Hrvatska i Slovenija dijele zajedničku oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla nekog proizvoda, zaključuje se u priopćenju ureda I. Jakovčića. 


Tagovi

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra Oznaka izvornosti Zaštićeni proizvod Ivan Jakovčić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Istra i #zemljacrvenica