Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilateralna suradnja
  • 14.09.2021. 16:30

Hrvatska će u Kinu izvoziti svinjsko meso?

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je online sastanak o bilateralnoj suradnji s veleposlanicom NR Kine u Republici Hrvatskoj Xu Erwen.

Foto: Bigstock/ Artem Merzlenko
  • 1.137
  • 877
  • 0

Ubrzavanje procedure ishođenja veterinarskih certifikata te mogućnosti izvoza svinjskog mesa u Kinu bila je središnja tema online sastanka ministrice poljoprivrede Marije Vučković s veleposlanicom NR Kine u Republici Hrvatskoj Xu Erwen

U bilateralnom smislu, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede, suradnja s ovom zemljom u području poljoprivrede vrlo je intenzivna od 2006. godine. Međutim, zahvaljujući inicijativi Kina+17 i višegodišnjem trudu hrvatskog resornog ministarstva, 2019. potpisan je Protokol o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, čime su ukinute sve prepreke prodaje naših mliječnih proizvoda na kineskom tržištu. 

Uz razgovor o mogućnostima jačanja dosadašnje suradnje u području poljoprivredne proizvodnje, ministrica Vučković se usredotočila na hrvatske zahtjeve prema nadležnom tijelu u Kini (GACC), vezano uz veterinarske certifikate za svinjsko meso, svježu i smrznutu tunu, med, goveđe meso i meso peradi, s naglaskom na izvoz tune, svinjskog mesa i njegovih prerađevina iz RH u Kinu.

Uvoz u Kinu povećan za devet puta

Naime, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u intenzivnoj je komunikaciji s GACC-om te je Hrvatska korak bliže pozitivnom ishodu procjene kao zemlje koja ima pravo na uvoz svinjskog mesa i njezinih prerađevina u ovu istočnu zemlju, s obzirom da je u lipnju 2020. nadležno tijelo obaviješteno da nas je Svjetska organizacija za zdravlje životinja priznala kao državu koja je službeno slobodna od klasične svinjske kuge.

Prema podacima Ministarstva, u razdoblju od 2011. do 2020. godine, s ulaskom u EU, povećana je vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Kinu za devet puta, dok se istovremeno više nego dvostruko smanjila vrijednost uvoza u RH iz ove azijske zemlje.

Hrvatsko mlijeko i mliječni proizvodi izvozit će se u Kinu, ogromno tržište otvara se i za tunu

Promatrano u odnosu na 2019. godinu, vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz RH u Kinu u 2020. godini bilježi rast od čak 52 posto i iznosi gotovo sedam milijuna eura.


Tagovi

Bilateralna suradnja Hrvatska Kina Svinjsko meso Izvoz Marija Vučković Xu Erwen Kina+17


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.