• Kina
  • 06.06.2019. 14:00
  • Ningbo, Kina

Ministar Tolušić u Kini, cilj osigurati izvoz hrvatskog mesa, ribe i meda

U gradu Ningbo održava se 4. Dijalog Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a na sajmu "China – CEEC Expo“ predstavlja se 20-tak izlagača iz Hrvatske.

Foto: Pixabay/photosforyou
  • 282
  • 139
  • 0

Na 4. Dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni koji će se održati u gradu Ningbo od 6. do 8. lipnja 2019. godine, sudjeluje i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

"Dijalogom se promiče suradnja Kina „17+1“ i unaprjeđenje međunarodne trgovine sa zemljama srednjoistočne i istočne Europe (CEEC). Na Dijalogu će  se raspravljati o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine, pojednostavljenju i usklađivanju procedura, a cilj ministrovog posjeta Kini je i ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda – poglavito za meso, ribu i med.

Za vrijeme boravka u Kini ministar Tolušić će sudjelovati na Forumu Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a susrest će se sa zamjenikom premijera Kine Huom Chunhuom i zamjenikom ministra nadležnog za carinska pitanja Wangom Linjuom. Posjetit će Centar carinske tehnologije te sajam „China – CEEC Expo“ na kojem se predstavlja 20-tak izlagača iz Hrvatske (vino, sir, riba, maslinova ulja, prirodna kozmetika, namještaj, i sl.)", navodi se u priopćenju. 

Hrvatsko mlijeko i mliječni proizvodi izvozit će se u Kinu, ogromno tržište otvara se i za tunu

Kako podsjećaju, kineska delegacija boravila je u Hrvatskoj u travnju ove godine kada je, između ostalog, potpisan i Protokol o suradnji kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane. Ministar Tolušić je, pri potpisivanju Protokola, najavio da će se na kineskom tržištu uskoro naći i hrvatsko meso i riba. Naime, hrvatske kompanije zainteresirane su za izvoz mesa i proizvoda od mesa iz Hrvatske pa se radi na intenziviranju postupka za odobrenje izvoza u Kinu, za što postoji i veliki interes kineskih kompanija.

"Hrvatskim proizvođačima mesa i mesnih proizvoda te meda i mednih proizvoda zanimljivo je kinesko tržište, pa će ministar Tolušić na bilateralnim sastancima naglasiti važnost što skorijeg pozitivnog rješavanja naših zahtjeva za usklađivanjem i razmjenom certifikata za te skupine proizvoda. Iako Europska komisija u ime cijele Europske unije pregovara o trgovinskim odnosima, carinskom režimu i razmjeni certifikata za proizvode životinjskog podrijetla, velik broj zemalja članica istovremeno bilateralno pregovara s Kinom jer za Kinu Europska unija nije jedno tržište, već tržište 28 različitih zemalja. Kako bi zaštitila svoje interese i osigurala razvoj svih sektora prerađivačke i prehrambene industrije Hrvatska je samostalno krenula u pregovore", zaključuje se u priopćenju. 

Uzvratni posjet kineske delegacije na čelu s ministrom poljoprivrede i ruralnih poslova Han Changfu Hrvatskoj, najavljen je za idući tjedan.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Kina Suradnja Tomislav Tolušić Tržište


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Samo za Željku! :D
Nedavno sam posjetila golmana NK Rijeka na imanju njegove obitelji u Istri gdje se bave prvenstveno vinogradarstvom i vinarstvom. Dojmovi su fantastični, a uskoro o svemu više i u članku Agrokluba..