Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 04.01.2020. 12:00

Gljive iz Nizozemske smiju imati oznaku "Podrijetlo: Njemačka"?

Njemački sud donio je odluku da gljive uzgojene u Nizozemskoj sve do berbe mogu imati oznaku "Podrijetlo: Njemačka".

Foto: Foto: Pixabay/Jai79
  • 497
  • 23
  • 0

Viši regionalni sud u Stuttgartu je donio presudu da gljive koje se samo kratko vrijeme, odnosno oko 2 dana neposredno prije berbe nalaze u Njemačkoj mogu prodavati s oznakom podrijetla: Njemačka. Naime, gljive su uzgajane u Nizozemskoj i nakon nekoliko tjedana prevezene u Njemačku isključivo radi berbe i prodaje. 

Sud je pretpostavio da potrošači oznakom podrijetla smatraju da se čitav proizvodni proces odvijao u zemlji koja je navedena pod tom oznakom i da bi takav način označavanja biljnih proizvoda mogao dovesti potrošače u zabludu. Međutim, zabrana nije izrečena jer je takav način stavljanja oznaka u skladu s njemačkim carinskim zakonom.

Centar za konkurentnost je u suradnji s Federalnim sudom Njemačke još 2013. godine prepoznao kontradikciju između zaštite potrošača i carinskog zakona te predmet predao njemačkom tužiteljstvu koji je ipak odlučio da carinski propisi određuju zemlju podrijetla, a prema tome zemlja podrijetla je zemlja berbe bez obzira na faze proizvodnje u kakvoj drugoj zemlji, navodi gabot.de.

Komentirajući presudu, odvjetnica Centra za konkurentnost Hanna Gempp je rekla: "Odluka ne odgovara naporima europskog zakonodavstva da potrošačima omogući donošenje kvalitetne i informirane odluke na temelju transparentnog označavanja hrane". 


Tagovi

Njemačka Nizozemska Gljive Presuda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.