Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 25.08.2020. 10:30

Domaće tržište: Cijene najprodavanijih jaja iste kao u lipnju, pileći trupovi jeftiniji

Prosječne cijene najprodavanijih jaja iz kaveznog uzgoja u srpnju su se zadržale na razini iz prethodnog mjeseca. Što se tiče pilećih trupova, u odnosu na prethodni mjesec prosječna cijena neznatno je pala, za 1,45 %

Foto: JumpStory
  • 118
  • 38
  • 0

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje veleprodajne cijene konzumnih jaja i pilećih trupova (65% pile A klase) u srpnju.

Na domaćem tržištu u srpnju ove godine prosječne cijene najprodavanijih jaja iz kaveznog uzgoja zadržale su se na razini iz prethodnog mjeseca. Veleprodajna cijena L razreda iznosila je 0,69 kn/kom, a M razreda 0,61 kn/kom. Niži u odnosu na lipanj, za 3,7 % bio je samo XS razred s prosječnom cijenom od 0,77 kn/kom.

"Jaja iz podnog uzgoja tržena su u srpnju po nižim cijenama u odnosu na lipanj ove godine, i to za 4,0 % (M) odnosno 5,3 % (L). Prosječna veleprodajna cijena L razreda iznosila je 0,71 kn/kom, a M 0,72 kn/kom“, navode iz TISUP-a.

U odnosu na isti mjesec lanjske godine cijene svih kategorija težine iz kaveznog uzgoja u srpnju ove godine bile su nešto više, za 1,3 do 5,6 %, dok su jaja L razreda iz podnog uzgoja bile niže, za 4,0 %.

Otkupna cijena mlijeka niža i na domaćem i EU tržištu

Prema njihovu izvješću, prosječna cijena (razred L&M) na RH tržištu u srpnju 2020. godine iznosila je 137,64 eura/100 kg i u odnosu na EU tržištu, 123,44 eura/100 kg, viša je za 12,0 %. Od početka godine na EU tržištu pratimo uglavnom silazni trend cijene jaja (razred L&M) dok su na RH tržištu bile prilično stabilne.

Cijene su na europskom tržištu u srpnju u odnosu na ožujak pale za 12,0 %“, pojašnjavaju.

Neznatan pad pilećih trupova

Što se tiče pilećih trupova, u odnosu na prethodni mjesec prosječna cijena u srpnju ove godine neznatno je pala, za 1,45 %, a u odnosu na početak godine niža je za 4,1 %. U srpnju je iznosila 13,63 kn/kg i u odnosu na lanjske niža je za 2,2 %.

Unazad dva mjeseca cijene pilećih trupova na EU tržištu u blagom su porastu. Prosječna cijena na razini EU u srpnju iznosila je 184,67 €/100 kg što je porast za 5,0 % u odnosu na one iz svibnja, kada su na EU tržištu evidentirane najniže cijene u proteklih nekoliko godina.

TISUP: Veleprodajne cijene uvezenog voća i povrća

"Prosječna cijena pilećih trupova na RH tržištu u srpnju iznosila je 181,09 €/100 kg i u odnosu na EU tržište niža je za 2,0 %“, zaključuju iz TISUP-a.


Tagovi

TISUP Cijene Jaja Kavezni uzgoj Pileći trupovi Tržište


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.