Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 11.07.2020. 13:30

TISUP: Veleprodajne cijene uvezenog voća i povrća

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje veleprodajne cijene voća i povrća uvezenog iz trećih zemalja i žutih banana u lipnju.

Foto: Jumpstory
  • 356
  • 20
  • 0

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje veleprodajne cijene voća i povrća uvezenog iz trećih zemalja i žutih banana u lipnju.

"Na reprezentativnom tržištu RH u lipnju je ove godine veleprodajna cijena limuna iz Argentine u odnosu na cijenu u lipnju prošle godine bila viša za 6,79%. U usporedbi s cijenom u svibnju cijena mu je u lipnju bila niža za 16,48%“, navode iz TISUP-a.

Domaći povrćari na koljenima, uvoz i u korona krizi rastao za 11%

Veleprodajna cijena naranči iz Egipta u lipnju je ove godine u odnosu na lipanj prošle godine bila viša za 55,38% dok je u usporedbi s cijenom iz prethodnog mjeseca cijena u lipnju bila niža za 0,44%.

Cijena rajčice iz Sjeverne Makedonije u lipnju je ove godine u odnosu na mjesec svibanj bila niža za 18,99% dok je u usporedbi s cijenom iz lipnja 2019. bila viša za 31,94 %.

Cijene banana iz Ekvadora više, a iz Kolumbije niže

Veleprodajna cijena žutih banana porijeklom iz Ekvadora u lipnju je ove godine u odnosu na lipanj prošle godine bila viša 7,37% . U usporedbi s cijenom u svibnju ove godine cijena u lipnju je bila niža za 0,15%.

"Žute banane porijeklom iz Kolumbije u lipnju su ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine imale veleprodajnu cijenu nižu 5,53%. U odnosu na mjesec svibanj 2020. cijena im je pak bila manja za 0,87%“, stoji u objavi.

Podsjećamo, Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) reagirala je na enorman uvoz voća i povrća koji se događa čak i za vrijeme korona krize. 

U prva tri mjeseca ove godine država je uvezla 56.072 tona povrća u vrijednosti od čak 46,37 milijuna eura i ostvarila minus u vanjskotrgovinskoj razmjeni povrća sa svijetom od čak 41,28 milijuna eura jer je naš izvoz bio samo oko 6.000 tona vrijednog malo više od pet milijuna eura.

Prvi put ove godine: U lipnju porasle cijene hrane

Zbog toga iz Komore apeliraju na potrošače da kupuju domaće povrće tako da gledaju deklaracije, ali i obrate se svojim susjedima koji proizvode domaće jer je to jedan od načina da zaštitimo našu poljoprivrednu proizvodnju. "Pozivamo i sve trgovačke lance da nam se obrate i da na svoje police stavljaju hrvatsko kvalitetno povrće, jer su tijekom proljeća svi provodili kampanje promoviranja domaće proizvodnje, ali je situacija na policama sada ipak drugačija čim su se međunarodna trgovina i uvoz vratili u normalne tokove", ističu.


Povezane biljne vrste

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U... Više [+]

Naranča

Naranča

Sinonim: Pomorandža, naranđa, oranđina, arancina | Engleski naziv: Orange | Latinski naziv: Citrus sinensis L.

Naranča se u Indiji naziva na rangi. Riječ na rangi ili naranja prevedena je na engleski jezik u obliku norange, a tokom vremena naziv je prešao u više prihvaćeniji oblik orange. ... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Limun Naranča Banana Cijene Uvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije