Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 04.07.2020. 07:30

Prvi put ove godine: U lipnju porasle cijene hrane

Cijene biljnih ulja, šećera i mliječnih proizvoda stabilizirale su se nakon oštrog pada u svibnju, dok su cijene žitarica i mesa i dalje pod pritiskom.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 161
  • 28
  • 0

Cijene hrane porasle su u lipnju prvi put u ovoj godini i pokazuju blagu stabilizaciju nakon snažnog pada izazvanog pandemijom koronavirusa, izvijestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO. 

Tako je FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2,4% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 93,2 boda. Cijene biljnih ulja, šećera i mliječnih proizvoda stabilizirale su se nakon oštrog pada u svibnju, dok su cijene žitarica i mesa i dalje pod pritiskom.

Najveći rast zabilježilo biljno ulje

FAO indeks cijena šećera u lipnju je prosječno iznosio 75,0 bodova, što je 10,6% više u odnosu na svibanj. Nagli rast cijena sirove nafte pružio je snažnu potporu tržištima šećera, ali i ohrabrio brazilske proizvođače da od trske umjesto biogoriva proizvode šećer. 

Zašto raste proizvodnja šećera od trske u Brazilu i Indiji?

Indeks koji pokazuje kretanje cijena mliječnih proizvoda porastao je za 4%, ali su se cijene svih njegovih sastavnica zadržale ispod razina zabilježenih prije širenja pandemije, stoji u izvješću.

Najviše su u lipnju porasle cijene biljnih ulja, za 11,3%, odražavajući ponajprije poskupljenje palmina ulja zbog oporavka globalne uvozne potražnje i straha od mogućih problema u proizvodnji uslijed manjka radnika migranata, povezanog s pandemijom koronavirusa.

Žitarice i meso pojeftinilo

FAO indeks cijena žitarica u lipnju je prosječno iznosio 96,9 bodova, što je pojeftinjenje od 0,6% u odnosu na svibanj. Razlog tome je jačanje pritisaka na slabljenje cijena pšenice zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u brojnim zemalja izvoznicama, ponajprije u crnomorskoj regiji. Ovaj pad cijena donekle je ublažen rastom cijena kukuruza.

Cijene hrane zbog pandemije pale na najniže razine u 17 mjeseci

U istom postotku je pojeftinilo i meso, uz niže cijene piletine i junetine uslijed povećane dostupnosti izvoza iz najvećih proizvodnih regija.


Tagovi

FAO Cijene Hrana Žitarice Biljna ulja Šećer Meso Mlijeko


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Gospodarskom centru u Osijeku. Bilo je riječi o rezultatima poljoprivrede, uručeni su ugovori poljoprivrednicima, HAPIH je obilježio petu godišnjicu, a bilo je prilike i kušati domaće delicije