Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 27.06.2020. 15:00

Zašto raste proizvodnja šećera od trske u Brazilu i Indiji?

U drugoj polovici svibnja proizvodnja šećera u Brazilu dosegla je 2,55 milijuna tona, što je povećanje od 36% u odnosu na isto razdoblje lani.

Foto: JumpStory
  • 244
  • 10
  • 0

Zbog mjera zaštite od širenja pandemije koronavirusa pala je potražnja za gorivom, a onda prodaja i biogoriva i to za 30% pa brazilske tvrtke svu sirovinu koja bi inače bila korištena za proizvodnju etanola preusmjeravaju u proizvodnju šećera.

U prva dva mjeseca korištenja od ove je sirovine proizvedeno 8 milijuna tona šećera, za razliku od 4,8 milijuna tona 2019. godine, izvijestila je grupa Unica.

U drugoj polovici svibnja proizvodnja šećera u Brazilu dosegla je 2,55 milijuna tona, što je povećanje od 36% u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno, proizvodnja etanola pala je za 16% na 1,81 milijardu litara, navodi Reuters.

Izvoz šećera iz Brazila također je u porastu od 65%, zbog čega je glavna izvozna luka Santos suočena s velikim izazovima. U ovom razdoblju će kroz nju morati proći tri milijuna tona tog proizvoda, u usporedbi sa 700.000 tona, koliko je u istom razdoblju kroz nju prošlo 2019. godine.

U Indiji povećanje proizvodnje za 12%?

Indijsko udruženje proizvođača šećera (ISMA) objavilo je kako bi njegova proizvodnja mogla skočiti za 12 %, a sve zahvaljujući povećanju površina pod šećernom trskom u drugoj najvećoj zapadnoj državi, Maharashtra 

Proizvodnja bi tako mogla porasti na 30,5 milijuna tona u 2020.-2021. godini počevši već od listopada ove godine, a samo bi u Maharashtru prinosi bili 10,13 milijuna tona, što je skoro 4 milijuna tona više nego u prethodnoj godini. 

Što se tiče Europske unije, nakon Brazila jedne od najvećih proizvođača šećera, njezini prinosi predviđaju se na 19,4 milijuna tona za 2020. godinu. Prema podacima USDA, uvoz je također stabilan i trenutno iznosi 1,5 milijuna tona, dok izvoz oscilira, ali je na oko 2,4 milijuna tona.


Tagovi

Šećer Biogorivo Proizvodnja Brazil Indija Površine Šećerna trska


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tko je ono pričao da će biti još lijepih dana?
Prevarili ste me!
Prizori iz malog Agroklubovog vrta.