Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 20.09.2022. 18:00

Cijene šećera u Europi enormno porasle

Trend je sličan i na svjetskom tržištu, ali nije pratio rast koji se dogodio u Europi

Foto: Depositphotos/Kosalism
  • 2.353
  • 157
  • 0

Cijene šećera u Europi su dostigle desetogodišnji maksimum, a listopadskim ugovorima na tržištu budućnosnica u Londonu trgovalo se po cijeni od 622,37 eura po toni, izvještava Agrarheute.

Za kasnije datume cijene se kreću između 500,30 i 550,30 eura po toni. I pored rasta zabilježenog u kolovozu, ovakvim su razvojem situacije zatečeni mnogi analitičari. Trend je sličan i na svjetskom tržištu, ali nije pratio enorman rast koji se dogodio u Europi.  

I pored rasta na domaćem, fizičkom tržištu za oko 15 posto u odnosu na prethodnu godinu, cijene su još uvijek daleko od burzovnih i iznose 450 eura po toni.

Zašto je poskupljenje zahvatilo europsko tržište?

One na burzi u New Yorku pale zbog pada sirove nafte i slabog brazilskog reala. Očekuje se da će obujam proizvodnje u Europi za 2022/23. biti znatno manji nego prošle godine, što je cijenama dalo poticaj. Suho i toplo vrijeme ovoga ljeta u Europskoj uniji, trećem po veličini proizvođaču šećera u svijetu, dovest će do nižih prinosa šećerne repe, a samim tim i smanjene proizvodnje.

Trenutno procjena iznosi 15,8 milijuna tona, u usporedbi sa 16,65 milijuna prošle godine što je pad od pet posto. Zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom očekuje se ukupna proizvodnja od 16,6 milijuna tona, što bi bilo manje za milijun tona u odnosu na 2021. godinu. Očekuje se da će potrošnja dostići 18,1 mil. t, a izvoz u treće zemlje oko 700.000 tona. Francuska je po proizvodnji šećera prva u EU, a na drugom je mjestu kao svjetski proizvođač iz šećerne repe.

Nestašice šećera nema, najavljena otkupna cijena šećerne repe za iduću godinu

Predviđa se da će Unija morati uvoziti veću količinu nego što se očekivalo. Prema izračunima Komisije očekivao se relativno stabilan uvoz od 2,15 milijuna tona i izvoz od najmanje 3,6 mil. t, što će se vjerojatno promijeniti.

Ovogodišnja suša će dovesti do nižih prinosa šećerne repe (Foto: Depositphotos/Amandine26)

Svjetsko tržište i smanjena proizvodnja u Brazilu

Brazilsko nacionalno regulatorno tijelo za opskrbu hranom CONAB je objavio da smanjuje svoju procjenu za proizvodnju šećera 2022/23. na 33,9 milijuna tona s travanjske prognoze od 40,3 mil. t. Rezultat je to manjih plantaža i lošijih prinosa trske.

Potez tamošnjeg predsjednika Jaira Bolsonara da smanji poreze na goriva, kao i slabljenje cijena etanola također ima negativan utjecaj na cijene šećera. Proizvodnja trske je u opadanju i prije svega se koristi za proizvodnju biogoriva.

Brazilsko udruženje industrije šećera Unica izvijestilo je da je proizvodnja u glavnoj brazilskoj centralno-južnoj regiji u sezoni 2022/23. godini pala za 10,5 posto na godišnjem nivou na 21,77 milijuna, do kolovoza. 


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećer Cijena šećera Nestašica šećera Šećerna repa Šećerna trska Proizvodnja šećera


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]