Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladorana Županja
  • 16.09.2022. 15:20
  • Vukovarsko-srijemska, Županja

Nestašice šećera nema, najavljena otkupna cijena šećerne repe za iduću godinu

U Sladorani Županja održan je sastanak Uprave Hrvatske industrije šećera i ministrice poljoprivrede.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 3.396
  • 230
  • 0

Plan je bio preraditi oko 700.000 tona šećerne repe, ali će biti 20 posto manje, što će rezultirati i s 25 posto manjom proizvodnjom šećera nego prošle godine, rekao je predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro danas u Sladorani Županja. 

Kako je naglasio, i to je dovoljno za domaće potrebe. "Niti ima nestašice, niti će je biti", istaknuo je. 

Sladorana je, dodao je, već četiri godine u problemima. Visoke cijene energije sada su poslovanje dodatno ugrozili. 

Posljednja hrvatska šećerana je među najvećim potrošačima plina u Hrvatskoj pa su ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, s kojom je danas ondje Uprava HIŠ-a održala sastanak, predložili nekoliko mjera kako bi zadržali proizvodnju šećerne repe na 12.000 hektara.

"To bi trebalo značiti sigurnost za njezin opstanak", kazao je Zadro navodeći i da tvornica kupcima šećer isporučuje po cijenama u skladu s vladinom mjerom, iako zbog toga gomila gubitke.

Kako je istaknula ministrica, razgovarali su o dodatnim potporama zbog smanjenja površina pod šećernom repom, ali i jer je zbog suše zabilježen značajan pad njezina prinosa.

"S proizvođačima ćemo razmotriti kako osigurati mogućnost dodatne potpore, osim proizvodno vezanih potpora i potpora male vrijednosti", rekla je. 

Vlada je, dodala je, podržala prijedlog da se prehrambenoj industriji osigura posebna potpora u financiranju troškova energije te je započeo rad na tom programu. 

Željko Zadro najavio je i da će HIŠ za sljedeću godinu proizvođačima ove zahtjevne ratarske kulture ponuditi otkupnu cijenu od 40 eura odnosno 300 kuna po toni, uz dodatak od tri eura, ovisno o kretanju cijene šećera. To je, rekao je, 25 kuna više od trenutačne otkupne cijene.


Tagovi

Sladorana Županja Šećerana Prerada Željko Zadro Marija Vučković HIŠ


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).