• Cijene mesa
  • 31.07.2020. 18:00

Cijene janjetine u EU dosegnule vrhunac u ovoj godini

Europsko tržište janjećeg mesa ostalo je stabilno, a poskupljenja su dosegnula vrhunac u 2020. godini. Smatra se da je do toga došlo zbog manjka na tržištu, ali i zato što su neka postrojenja za preradu svinjetine postala žarište koronavirusa pa su ljudi kupovali drugo meso.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 752
  • 104
  • 0

Europsko tržište ovčjeg i janjećeg mesa ostalo je stabilno, a poskupljenja su dosegla najviše cijene u 2020. godini. Iako u osnovi postoji manjak ponude na tržištu jer je na Novom Zelandu naglo pala ponuda.

U svibnju je ova otočna država izvezla u EU oko 4.061 tonu tog mesa, što je skoro za trećinu manje nego u istom razdoblju prethodne dvije godine, na svojim stranicama piše Mađarska poljoprivredna komora.

Pored navedenog, izvoz Velike Britanije u EU također je smanjen. Prema službenim podacima Europske komisije proizvodnja ovčjeg mesa u EU pala je za 3,4% u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019.

Zbog Covid-19  veća potražnja za janjetinom?

Može se reći da je muslimanski praznik Kurban Bajram, započeo danas i koji traje do 3. kolovoza, povećao potražnju za janjetinom i ovčetinom diljem Europe. U nekim zemljama potražnja za tim mesom povećana je i činjenicom da su u Njemačkoj i drugim državama zabilježene masovne zaraze s Covid-19 u tvornicama za preradu svinjskog mesa.

Cijena janjetine u EU u 28. tjednu ove godine se povećala na 583,77 eura za 100 kilograma. Ova vrijednost je za 0,7% veća u odnosu na tjedan ranije. No, očekuje se da će one i dalje padati u kolovozu ne samo zbog kraja muslimanskog praznika već i zbog toga što će takozvana "novosezonska" janjetina na tržište dospjeti u većim količinama.

Dok Covid 19 uzima svoj danak, neki u Zagori trljaju ruke - čak im fali mesa!

U usporedbi s cijenama iz 27. tjedna ove godine, one su porasle u Italiji (+2,2%), Irskoj (+1,9%) i Španjolskoj (+0,8%), dok je pad zabilježen u Poljskoj (-3,9%) i Njemačkoj (-3,5%).

Cijena janjetine u 29. tjednu povećala se za 0,4% na 588,32 eura za 100 kilograma što je dosad najviša zabilježena vrijednost koja je gotovo 17% veća od one zabilježene u istom razdoblju prošle godine. U 29. tjednu cijene su bile redovno stabilne u glavnim zemljama koje se bave ovčarstvom. Međutim, u Nizozemskoj gdje je naglo pala potražnja za svinjetinom cijene janjetine su porasle za 4,6% što je čak 611,05 eura za 100 kilograma.


Tagovi

Janjetina Cijena mesa Cijena janjetine Meso


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #ječam

Koliko znaš o ječmu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…

Pročitaj cijelu bilješku