Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mesa
  • 31.07.2020. 18:00

Cijene janjetine u EU dosegnule vrhunac u ovoj godini

Europsko tržište janjećeg mesa ostalo je stabilno, a poskupljenja su dosegnula vrhunac u 2020. godini. Smatra se da je do toga došlo zbog manjka na tržištu, ali i zato što su neka postrojenja za preradu svinjetine postala žarište koronavirusa pa su ljudi kupovali drugo meso.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 1.455
  • 116
  • 0

Europsko tržište ovčjeg i janjećeg mesa ostalo je stabilno, a poskupljenja su dosegla najviše cijene u 2020. godini. Iako u osnovi postoji manjak ponude na tržištu jer je na Novom Zelandu naglo pala ponuda.

U svibnju je ova otočna država izvezla u EU oko 4.061 tonu tog mesa, što je skoro za trećinu manje nego u istom razdoblju prethodne dvije godine, na svojim stranicama piše Mađarska poljoprivredna komora.

Pored navedenog, izvoz Velike Britanije u EU također je smanjen. Prema službenim podacima Europske komisije proizvodnja ovčjeg mesa u EU pala je za 3,4% u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019.

Zbog Covid-19  veća potražnja za janjetinom?

Može se reći da je muslimanski praznik Kurban Bajram, započeo danas i koji traje do 3. kolovoza, povećao potražnju za janjetinom i ovčetinom diljem Europe. U nekim zemljama potražnja za tim mesom povećana je i činjenicom da su u Njemačkoj i drugim državama zabilježene masovne zaraze s Covid-19 u tvornicama za preradu svinjskog mesa.

Cijena janjetine u EU u 28. tjednu ove godine se povećala na 583,77 eura za 100 kilograma. Ova vrijednost je za 0,7% veća u odnosu na tjedan ranije. No, očekuje se da će one i dalje padati u kolovozu ne samo zbog kraja muslimanskog praznika već i zbog toga što će takozvana "novosezonska" janjetina na tržište dospjeti u većim količinama.

Dok Covid 19 uzima svoj danak, neki u Zagori trljaju ruke - čak im fali mesa!

U usporedbi s cijenama iz 27. tjedna ove godine, one su porasle u Italiji (+2,2%), Irskoj (+1,9%) i Španjolskoj (+0,8%), dok je pad zabilježen u Poljskoj (-3,9%) i Njemačkoj (-3,5%).

Cijena janjetine u 29. tjednu povećala se za 0,4% na 588,32 eura za 100 kilograma što je dosad najviša zabilježena vrijednost koja je gotovo 17% veća od one zabilježene u istom razdoblju prošle godine. U 29. tjednu cijene su bile redovno stabilne u glavnim zemljama koje se bave ovčarstvom. Međutim, u Nizozemskoj gdje je naglo pala potražnja za svinjetinom cijene janjetine su porasle za 4,6% što je čak 611,05 eura za 100 kilograma.


Tagovi

Janjetina Cijena mesa Cijena janjetine Meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]