Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena hrane
  • 03.02.2022. 18:00

Cijena ulja u siječnju dostigla rekordnu razinu

Prema podacima koje je objavio FAO, cijene hrane rasle su i u siječnju 2022.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 616
  • 22
  • 0

Svjetske cijene hrane i dalje rastu. Prema podacima koje je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), u siječnju 2022. porasle su za 1,1 posto u odnosu na prosinac 2021. godine.

Zabilježen je porast cijene biljnih ulja i mliječnih proizvoda, dok su one za šećer u padu već drugi mjesec. Za meso i žitarice su ostale nepromijenjene.

Novi rekord

FAO indeks cijena biljnog ulja je u siječnju bio povećan za 4,2 posto što predstavlja rekord. Do rasta je došlo zbog viših kotacija palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog ulja. One za palmino su prvotno pale, ali su se ponovo povećale. Ovaj trend je rezultat zabrinutosti zbog očekivanog smanjenja izvoznih mogućnosti Indonezije, najvećeg svjetskog izvoznika palminog ulja i smanjene proizvodnje u zemljama izvoznicama. Za sojino, uljane repice i suncokretovo su se povećale na što je utjecaj imao rast cijene sirove nafte, stoji u mjesečnom izvješću FAO.

Što se tiče mliječnih proizvoda ovaj indeks prošlog mjeseca pokazuje rast od 2,4 posto prema onima u prosincu 2021. godine. Ovakav trend je kontinuiran posljednjih pet mjeseci. U odnosu na isti mjesec prošle godine indeks je veći za 18,7 posto. Najveći porast su ostvarili obrano mlijeko u prahu i maslac. Razlog je kretanje na globalnim tržištima izazvanih smanjenjem dostupnosti izvoza. Veliki utjecaj je imalo stanje u mljekarskom sektoru zapadne Europe gdje je zabilježeno smanjenje isporuka mlijeka u nekim velikim zemljama proizvođačima te niže razine zaliha. Prema stanju na ovom tržištu, očekuje se daljni rast cijene.

Cijene mlijeka kontnuirano rastu (Foto: Depositphotos/Lihodeev)

Indeks cijena šećera FAO je u siječnju bio manji za 3,1 posto u odnosu na prosinac i drugi mjesec je u padu. Ovo je najniža razina u zadnjih šest mjeseci. Pad je vezan za žetvu u Brazilu, Indiji i Tajlandu koji su glavni izvoznici. Značajniji pad spriječilo je jačanje brazilskog reala u odnosu na američki dolar, što bi moglo ograničiti isporuke iz Brazila, najvećeg svjetskog izvoznika ove vrste robe.

Cijene mesa i žitarica stabilne

Cijene mesa su u siječnju bile neznatno više u odnosu na prosinac prošle godine. U odnosu na isti mjesec 2021. veća je za 17,3 posto. One za govedinu su dostigle novi vrhunac. Kotacije svinjetine su blago porasle, jer su nedostatak radne snage i visoki troškovi inputa umanjili globalnu ponudu. Istovremeno je usporen uvoz svinjskog mesa u Kinu. Kada je u pitanju ovčje i meso peradi dodatno su smanjene, jer su globalne izvozne zalihe nadmašile potražnju za uvozom.

Indeks cijena žitarica bio je viši za 0,1 posto u siječnju u 2022. nego u prosincu prošle godine, a u odnosu na isti period 2021. za 12,5 posto. Svjetske cijene pšenice su pale u siječnju za 3,1 posto zbog povećanja svjetske zalihe nakon bogatih žetvi u Australiji i Argentini. Velika potražnja je spriječila dalji pad.

Dugoročna prognoza: Stiže sušno proljeće s manje padalina?

Izvozne za kukuruz su bile veće u prvom mjesecu za 3,8 posto od prosinačkih. Ovo povećanje je izazvano pojavom suše u Argentini i Brazilu. Siječanj je donio povećanje cijene za sirak, riže, ali i mali pad za ječam.


Tagovi

FAO Indeks cijena Cijene Žitarice Šećer Biljna ulja Meso


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#rokali smo od jutra do sutra (neki 😎) 🤟🏼.

Tnx @agroklub 🌱 na povjerenju! #donagodinu 😸