Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.01.2022. 18:00

Dugoročna prognoza: Stiže sušno proljeće s manje padalina?

Na osnovi tri prognostička modela zaključuje se da će Europa biti toplija od prosječnih temperatura u većem dijelu kontinenta

Foto: Depositphotos/malshak
  • 2.945
  • 290
  • 2

Bliži se proljeće 2022. godine, a vremenske prognoze otkrivaju da efekt La Nina i dalje ima globalni utjecaj. Tako će sustav visokog tlaka u Pacifiku oblikovati dinamično vrijeme iznad Sjeverne Amerike, dok se zapadna struja formira za Europu.

Meteorološka zimska sezona obuhvaća razdoblje prosinac-siječanj-veljača. U periodu koji je iza nas, od 1. prosinca do 17. siječnja se preko Europe formiralo područje niskog tlaka što je donijelo zahlađenje, posebno u Skandinaviji. Veći dio srednje i zapadne Europe imao je toplije uvjete, navodi meteorološki servis Severe Weather (SWE). Istovremeno, na drugom kraju svijeta, dominirao je sustav iznad Pacifika koji je u zapadnoj Kanadi, sjeverozapadu SAD i Aljasci donio topliju i blažu zimu. 

U siječnju 2022. je došlo do promjene. U središnjim područjima Europe bilo je nešto toplije, dok se na zapadu temperatura snizila. U SAD sve do juga je bilo hladnije.

Predviđa se da u narednom periodu visok tlak u zapadnom dijelu donosi toplije vrijeme i više temperature od normalnih, dok će dijelovi središnje i jugoistočne Europe biti zahvaćeni hladnijim valom.

Glavni pokretač vremenskih prilika bit će La Nina u tropskom Tihom oceanu. Njeno prisustvo je ključno za razvoj vremenskih prilika od kasne jeseni do proljeća. Njezin utjecaj će slabiti u narednim mjesecima, ali će se osjetiti cijelo proljeće.

Što nas očekuje ovog proljeća?

Kao najpouzdaniji model predviđanja smatra se ECMWF i on nam donosi prikaz tipičnog La Nina sustava visokog tlaka u sjevernom Pacifiku, dok se sustav niskog fomira na području zapadne Kanade i Grenlanda. Sjeverni Atlantik je u modu pozitivne Sjevernoatlantske oscilacije, što donosi pojačana strujanja iznad Britanskih otoka i Skandinavije. Takav model nam predviđa toplije prilike za Europu i jugoistok SAD.

Prošle je godine suša bila itekako izražena u ovom periodu (Foto: M. Popić)

U proljeće su moguća povremena zahlađenja iznad sjeverozapadne Europe. Temperature će biti iznad normalnih za taj period godine. Padalina će biti više na sjeveru, dok se za zapad predviđa manje oborine i periodi suše. Dakle, toplije temperaturne anomalije i blaži uvjeti vjerojatniji su prema istočnim krajevima. U središnjim i zapadnim regijama vjerojatno će se pojaviti povremene hladne fronte sa sjeverozapada, s povremenim promjenama obrasca.

Prema UKMO modelu, iz službenog Met-Office Ujedinjene Kraljevine, Europa ostaje toplija nego što je uobičajeno, a na sjeveru su moguće oluje. Jače tople anomalije fokusirane su na središnje i sjeveroistočne regije. Obrazac koji predlaže UKMO ostavlja malo prostora za prodore hladnog zraka. Veće količine padalina očekuju se iznad sjevernih područja, zbog veće učestalosti oluja koje se kreću ovim područjem.

Sjevernoamerički model CFS je bliži ECMWF, a pokazuje da će na našem kontinentu biti toplije nego inače, s olujama koje se kreću daleko na sjeveru, blokirajući hladniji zrak većinu vremena.

Očekuje li nas sušno proljeće?

Na osnovi ova tri modela zaključuje se da će Europa biti toplija od prosječnih temperatura u većem dijelu kontinenta, ali to ne znači da neće biti hladnih frontova i hladnijih dana.

Britanski otoci i Skandinavija će imati nemirnije proljeće s dovoljno oborine, a javit će se oluje. Ostatak kontinenta, posebno južna područja očekuje proljeće s manje padalina, a suša će biti izraženija kako se ide prema zapadu.


Tagovi

Dugoročna prognoza Vremenska prognoza Prognoza za proljeće Padaline Suša Oluje Proljeće 2022 Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]