Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijelo pšenično brašno
  • 18.04.2020. 07:30

Bijelo pšenično brašno je zdravo - pokazalo novo istraživanje

Novo istraživanje otkrilo je kako u novim sortama pšenice koje se koriste u proizvodnji bijelog brašna ima veće količine prehrambenih vlakana, betaina i šećera korisnih za zdravlje ljudi.

Foto: JumpStory
  • 1.981
  • 209
  • 0

Je li bijelo pšenično brašno zdravo, pitanje je na koje nije nimalo lako naći odgovor. Nutricionisti tvrde kako je ova namirnica loš izbor, a kao argument navode kako današnja pšenica nije ni slična onoj od prije 200 godina. Većina je genetski izmijenjena kako bi se dobili što veći prinosi, bez obzira na kvalitetu. Pored toga, ističu da u današnjem brašnu nedostaju dva najvažnija dijela zrna pšenice, vanjski sloj ili omotač te klica.

Kao problem ističu i to što bijelim brašnom u organizam unosimo uglavnom ugljikohidrate i jednostavne šećere.

Ipak, nedavna istraživanja provedena u Velikoj Britaniji pokazuju da ova vrsta brašna i nije toliko štetna. Znanstvenici koji su radili na uspoređivanju starih i novih sorti pšenice zaključili su kako novije sorte sadrže čak veće količine nekih svojstava korisnih za zdravlje ljudi, piše Foodnavigator.

Pir: Žitarica malih prinosa, ali bogatih nutritivnih vrijednosti

"Unatoč zabrinutosti zbog opadajuće genetske varijacije koja se može naći u modernim vrstama pšenice, nema nigdje dokaza kako su one štetne za ljudsko zdrevlje", rekla je dr. Alison Lovegrove, vodeća autorica studije te dodala kako su tijekom istraživanja utvrdili čak i trendove u porastu nekih svojstava koje sadrži pšenica kao što su prehrambena vlakna

U novim sortama više vlakana i betaina

U Rothamsted istraživačkom centru, tri godine su uzgajali 39 sorti od kojih su neke bile stare čak 230 godina, a za potrebe analize, podijelili su ih u tri skupine, 9 njih koje su bile iz razdoblja od 1790.-1916., 13 sorti koje potječu od 1935.-1972. te 17 njih koje su uzgajane od 1980.-2012. godine. 

Nakon mljevenja zrna u bijelo brašno, istraživači su otkrili kako se sadržaj prehrambenih vlakana u posljednjim sortama neprestano povećava, a ova najnovija sorta sadrži za oko trećinu veću koncentraciju glavne komponente vlakana, polisaharida stanične stijenke, arabinoksilana

Također, tim je otkrio da je i koncentracija betaina, aminokiseline koja je korisna u prevenciji i liječenju kardiovaskularni bolesti isto povećana, dok se razina asparagina, aminokiseline koja se nakon pečenja može pretvoriti u akrilamid, koji uzrokuje rak, smanjio.

Količina određenih šećera, uključujući saharozu, maltozu i fruktozu, također su se povećale kod novijih pšenica.  

Utjecaj vremena i okoliša

"Ljudi koji su na dijeti većinom ne jedu kruh, pogotovo od ove vrste brašna, a tako gube korisna vlakna. Kada bi znali koliko ih zapravo pšenica sadrži, vjerujem da bi se predomislili", rekla je Alison. 

Povećanje betaina može biti korisno i za zdravlje. Modificirana aminokiselina ključna je u nekoliko metaboličkih putova i otkriveno je da pomaže u zaštiti unutarnjih organa i poboljšanju zdravlja srca.

Iz tima su poručili kako ne bi trebali za "lošiju" kvalitetu brašna optuživati samo novije sorte pšenice, sugerirajući kako vremenski i okolišni uvjeti kao što su kiša i suša također utječu na prehrambenu kvalitetu. "Postoji snažan utjecaj okoliša na sastav zrna, što se mora uzeti u obzir pri uspoređivanju kultura koje se uzgajaju u različito vrijeme ili na različitim mjestima", zaključuju.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Bijelo brašno Pšenica Stare sorte Nove sorte Prehrambena vlakna Betain Vremenski uvjeti Studij Zdrava namirnica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.