Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki uzgoj pira
  • 22.02.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Pir: Žitarica malih prinosa, ali bogatih nutritivnih vrijednosti

Pir je jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica, a potječe iz Azije odakle je donesen na Bliski istok gdje se dalje proširio u Europu. Tvrtka Eko Jazo iz Ivanovca u općini Antunovac jedna je od najvećih proizvođača ekološki uzgojenog pira.

Foto: Pixabay/pictavio
  • 2.444
  • 146
  • 0

Pir je jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica, a potječe iz Azije odakle je donesen na Bliski istok gdje se dalje proširio u Europu. U vrijeme Rimskog carstva bio je glavna namirnica rimskih vojnika koji su jeli pirovu kašu.

Na tradicionalnom Eko trgu na osječkoj tržnici tvrtka Eko Jazo iz Ivanovca u općini Antunovac predstavila je svoje proizvode od pira. Eko Jazo jedna je od najvećih proizvođača ekološki uzgojenog pira.

"Kao ekološki proizvođači prvi smo ga počeli proizvoditi u Slavoniji. Iz godine u godinu površine rastu. Trenutno imamo oko 20-tak hektara, no to nam nije dovoljno pa imamo ugovorenu proizvodnju s našim domaćim proizvođačima. Jako ga je teško proizvesti, ima manje prinose od ostalih žitarica, ali zbog svoje kvalitete i ljekovitih svojstava vrijedi ga uzgajati. Strane tvrtke su prepoznale ovu žitaricu i svake godine dolaze prilikom žetve i kupuju pir za van“, objasnio je za osječku televiziju Josip Mihaljević iz tvrtke Eko Jazo.

Pir - nezahtjevna alternativa pšenici

Sadrži više proteina od pšenice, a preporuča se osobama koje ne podnose gluten

Pir je žitarica koja sadrži proteine, vitamine B i E, minetale, vlakna, magnezij te antioksidanse, nutrijente vrlo važne za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Koristi se za liječenje alergijskih osipa, reumatskih oboljenja, dijabetesa, povišenog kolesterola te probavnih problema. Osim toga, za razliku od obične pšenice sadrži 10 do 12% više proteina što ga čini jako dobrim izvorom proteina te sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla. Konzumacija pira potiče stvaranje krvi te regulira razinu kolesterola i šećera u krvi.

Ivan Jazbec, pionir eko proizvodnje: Ljudi su nas u početku ismijavali i govorili da smo se vratili u prošlost

Danas je na tržištu moguće kupiti pir u osnovnom obliku, ali i pirovo brašno, tjesteninu, pahuljice, griz, dok se od njega rade mnogi obroci: od doručaka, do deserata i vrhunskih kolača. Na eko trgu se mogao kušati kruh od pirovog brašna sa sikavicom, ali i ukusni Hildegardini energetski keksi.

Više o temi možete pogledati u videu: 


Tagovi

Ekološki uzgoj Pir Tvrtka Eko Jazo Pirovo brašno Hildegardini energetski keksi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]