• Trgovinski rat
  • 12.06.2018. 18:00

Američku svinjetinu više ne trebaju u Meksiku? Tko će nastradati? Poljoprivrednici!

Meksiko odgovara američkom uvođenju carine na čelik i aluminij carinom na: svinjetinu, sir, jabuke, burbon i krumpir.

Foto: Wikimedia Commons/ProtoplasmaKid
  • 388
  • 27
  • 0

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao objavu o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij još početkom godine, Kina i Europska unija, nisu mu ostale dužne te su odgovorile ekvivalentnim naknadama za vlastite proizvode. Sada je i Meksiko, nakon Kanade, drugi najveći trgovinski partner SAD-a najavio uvođenje svojih tarifa. 

Europa uzvraća udarac SAD - nastradat će poljoprivrednici

Uvođenje carine koju je najavio Meksiko utjecat će na oko 3 milijarde dolara američke robe. Naime, Meksiko izvozi više u SAD nego što iz njega uvozi. Ipak, ove je godine uvezao američke robe u vrijednosti 277 milijardi dolara pa se spomenutih 3 milijarde ne čini puno, ali taj iznos nije ravnomjerno raspodjeljen i odnosi se  samo na ciljane industrije. Jedna od njih je i poljoprivreda, navodi Modern Farmer

Odzvonilo američkim sirarima - više neće moći koristiti nazive europskih sireva?

Prije Meksika su EU i Kina također ciljale američku poljoprivredu, odnosno njihovu soju. No, meksikanska tarifa odnosi se na svinjetinu, sir, jabuke, burbon i krumpir. Radi se o značajnim proizvodima ako se zna da je Meksiko najveći kupac američke svinjetine na svijetu. Naime, čak 25 posto američkog izvoza svinjskog mesa odlazi u Mekisko pa će tarifa koju planira uvesti Meksiko znatno utjecati na američko svinjogojstvo. 

 


Tagovi

Trgovinski rat Uvođenje carine Donald Trump Svinjetina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Snijega nema puno u nizinama, ali ga se može naći iznad 400 mnv. Na vrhovima Krndije ima ga 10 cm