Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski spor
  • 09.03.2018. 16:00

Europa uzvraća udarac SAD - nastradat će poljoprivrednici

EU Farmeri strahuju od ruskog scenarija u trgovinskom ratu između Europske unije i SAD-a.

Foto: Flickr/European Council President
  • 1.208
  • 69
  • 0

Europski poljoprivrednici zabrinuti su zbog trgovinskog spora između Sjedinjenih Američkih Država i Europe, priopćila je Copa Cogeca, najveće europsko udruženje poljoprivrednika, navodi Euroactiv

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump potpisao je objavu o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij, što opravdava zaštitom nacionalne sigurnosti. 

No, Europska unija nije dugo čekala da uzvrati udarac. 

"Proizvodi koje spominje EU uključuju grah, rižu, kukuruz, brusnice, sok od naranče, slatki kukuruz, maslac od kikirija, cigare i cigarete - proizvode vrijedne gotovo 3 milijarde dolara", kažu u udruženju Copa Cogeca. 

Poljoprivrednici EU više puta su se žalili na visoku cijenu koju poljoprivreda plaća za politiku, kao što je bio slučaj s ruskim embargom, koji je doveo do ogromnog pritiska na već narušeno europsko poljoprivredno tržište.

Glavni tajnik Copa Cogeca, Pekka Pesonen upozorio je kako bi spor mogao teško pogoditi kako EU tako i američki poljoprivredni sektor, dodajući kako je to "posljednja stvar koju trebamo".

"SAD su glavni partneri za poljoprivredne prehrambene proizvode EU. S njima imamo stabilan trgovinski odnos što se tiče poljoprivrede i ne želimo ga ugroziti. Pozivamo na moderiranje u razgovorima između dviju strane kako bismo spriječili da poljoprivrednici ne završe plaćajući cijenu politike".

"Ovo se odnosi i na odluku američkog Ministarstva trgovine da nametne poreze na uvoz španjolskog maslinovog ulja, što jasno implicira protekcionizam", dodao je Pesonen.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Trgovinski rat Pekka Pesonen Porez Grah Kukuruz Copa Cogeca


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]