Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena oznaka izvornosti
  • 06.05.2018. 18:00

Odzvonilo američkim sirarima - više neće moći koristiti nazive europskih sireva?

Europska unija se nije mogla dogovoriti sa SAD-om oko naziva pa će svoje sireve zaštititi koristeći dogovor o trgovini s Meksikom.

Foto: Pixabay/Broesis
  • 437
  • 29
  • 0

Postoje određeni prehrambeni proizvodi koji trebaju potjecati s određenog mjesta kako bi bili označeni određenim imenom. Jedan od uobičajenih primjera je šampanjac koji se može nazvati samo ako je proizveden od grožđa koje se uzgaja u određenoj regiji Francuske, Champange. Sve ostalo je samo "pjenušavo vino".

Isto se pravilo nastoji donijeti za imenovanje sira

Postoje razne oznake koje označavaju ono što se općenito može nazvati "zaštićenom oznakom izvornosti" ili PDO-om. Pojedine zemlje imaju svoje, ponekad višestruke oznake za različite proizvode ili različite stupnjeve zaštite, a sve ih nadgledaju razne agencije. Sir nije iznimka; u Europskoj uniji postoji gotovo 200 takvih zaštićenih sireva, od rumunjskog sira telemea de ibăneşti do španjolskog sira manchega, piše američki portal Modern Farmer

Američke loše imitacije?

Sjedinjene Države trenutačno nemaju nikakvu obvezu pridržavanja europskih pravila. Za to bi  trebala postojati neka vrsta trgovinskih dogovora kako bi se takva pravila za označavanje primjenjivala i u SAD pa sirari mogu slobodno označiti svoje sireve kao fetu (grčki sir), parmezan (izraz parmigiano-reggiano je zaštićen pojam u Europi), camembert (zaštićen od strane Francuske) i bilo koje drugo ime koje žele. To već duže vremena ljuti europske proizvođače sira koji američke verzije gledaju kao na loše imitacije.

Nakon što Europska unija nije imala sreće pregovarati s Amerikancima, napravila je nešto novo: pregovarati s Meksikom. Ako postignu dogovor, to će uključiti snižavanje tarifa za europski izvoz sira u Meksiko, uz nastojanje da će sirevi prodani ondje biti podvrgnuti propisima europske zaštićene oznake izvornosti. Tako će sporazum osigurati zaštitu od imitacije, odnosno oznaku zemljopisnog podrijetla, za više od 340 prepoznatljivih europskih prehrambenih proizvoda i pića u Meksiku, a neki od njih su sir Comté iz Francuske, sir Queijo São Jorge iz Portugala i drugi. To znači da se proizvođači tradicionalnih delicija iz EU-a više se neće nadmetati s imitacijama te će potrošači pri kupnji tih proizvoda moći biti sigurni da kupuju izvorni proizvod.

Na taj bi se način prisililo američke proizvođače sira da prepakiraju svoje proizvode koje žele prodati u Meksiku.

EU otvara tržište Meksika - gotovo sva trgovina robom odvijat će se bez carina

Meksiko je daleko najveći kupac američkog sira. Prema američkom Vijeću mliječnog izvoza, Meksiko je 2017. godine kupio američkih mliječnih proizvoda u vrijednosti više od 1,3 milijarde dolara. Ako bude odobren, sporazum o trgovini između EU i Meksika mogao bi dovesti do velikog ulaganja novca na nove oznake, a možda i smanjenja prodaje zbog toga što je ono što se nekada zvalo feta sir, sada će biti označeno kao "bijeli sir".


Tagovi

Zaštićena oznaka izvornosti Parmezan Feta Gorgonzola Sir Proizvodnja sira


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.