Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerac
  • 10.04.2023. 07:30

Znate da je kukuruz šećerac povrće? Kada ga sijati, a kada brati?

Kukuruz šećerac je osjetljiviji na sušu, ali i nedostatak hraniva. Kako uzgajati ovu najprofitabilniju povrtlarsku kulturu?

Foto: Depositphoto/mishoo
  • 3.326
  • 205
  • 1

Kukuruz šećerac se smatra najprofitabilnijom povrtlarskom kulturom. Znamo da se uzgaja kao ratarska, ali se u povrtlarsku ubraja zbog kratke održivosti nakon berbe budući da on tada nije tehnološki zreo, ali i zbog načina pripreme te prerade zrna. 

Može se koristiti u svježem stanju, kuhati i peći, zamrzavati, kiseliti te kao sirovina za industrijsku preradu. Nije zahtjevna kultura. U odnosu na klasičan kukuruz, sadrži više šećera i masti.

Osjetljiviji na sušu

Sjetva na otvorenom se obavlja u travnju i početkom svibnja, a u plastenicima se može posijati i nešto ranije. Termin sjetve treba prilagoditi vremenskim prilikama, ali ne započinjati dok se zemlja ne zagrije na minimalno 10ºC dok je optimalna 13ºC. Može se uzgajati i u drugim rokovima sjetve.

Ima veće zahtjeve za toplinom od kukuruza za zrno. Dubina sjetve je 5 cm. Razmak u redu je od 20 do 30 cm, a međuredni najčešće od 30 do 60 cm. Količina ovisi o razmaku sjetve i kreće se od 10 do 20 kg/ha.

Osjetljiv je na nedostatak hraniva, posebno tijekom cvjetanja i formiranja klipa. Manje je otporan na sušu. Često se uzgaja zajedno s visokim grahom mahunarom.

TOP 3 povrća koja se siju u travnju i odlični su susjedi u vrtu

Proces klijanja i nicanja se može ubrzati potapanjem sjemena u vodu temperature oko 30ºC tijekom 24 h. Nabubreno zrno niče do četiri dana ranije. Visina biljaka je različita. Rane sorte su niže.

Prosječan prinos je 6 t/ha.

Trikovi za pravi trenutak berbe

Bere se u fazi mliječne zrelosti. Tada zrno sadrži najviše šećera, a stvaranje proteina još nije započelo. S većom temperaturom zraka ubrzava se otpuštanje i zbog toga berba kratko traje. Prvi znak da je klip spreman za berbu je pojava smeđe boje na svili kukuruza. Kada zrno zaparamo noktom treba se vidjeti mliječni sadržaj. U slučaju da pukne, još je zeleno i s berbom treba pričekati.

Obavlja se u jutarnjim satima i odmah prerađuje, jer stajanjem samo jedan dan može izgubiti i do 50 posto šećera. Do sljedećeg dana se može sačuvati kada ne uklonimo ovojne zelene listove. Ako ga u kućanstvu želimo sačuvati još tri do pet dana, u posudu stavimo očišćene klipove, prelijemo hladnom vodom i čuvamo u hladnjaku.

Imate li kakav trik ili pitanje? Pišite nam u komentarima ispod teksta

Kakva su vaša iskustva s ovom povrtnicom? U kojem sjetvenom roku vi uzgajate kukuruz šećerac? Sam ili skupa s grahom, tikvama? Kako ga je najbolje pripremiti - kuhanog, pečenog, na roštilju ili u salati? 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mliječnoj zriobi može se jesti u svježem stanju, a najviše se koristi kuhan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Šećerac Kukuruz šećerac Tips & tricks Sjetva šećerca Berba šećerca Mliječna zrelost Susjed u vrtu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.