Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva u travnju
  • 07.04.2023. 07:30

TOP 3 povrća koja se siju u travnju i odlični su susjedi u vrtu

U toj su ih kombinaciji sijali naši stari, a i američki Indijanci. Jedno drugom su potpora i zaštita - kukuruz šećerac, grah i tikve

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.ru/LeoniekvanderVliet/Digihelion
  • 5.120
  • 302
  • 1

Travanj je mjesec kada se intenzivno pristupa sjetvi povrća, kako na zatvorenom, tako i na otvorenom. Naravno, trenutak sjetve određuju vremenske prilike pa vjerujemo da će ju neki od vas na otvorenom odgoditi s obzirom na niske temperature. 

Mnogi povrtlari, kako profesionalni, tako i hobisti, u svojim vrtovima siju kukuruz šećerac (ili pak obični), grah i tikve. Upravo su ove tri povrtne vrste specifične za sjetvu u travnju. Kukuruz se uobičajeno sije početkom ovog mjeseca, ako vrijeme dozvoli, dok tikve i grah ipak čekaju nešto toplije dane i kraj mjeseca. 

Ono što je specifično za ove tri vrste je to što su dobri susjedi u vrtu, u toj kombinaciji su ih sijali i naši stari, ali i američki Indijanci i to pod nazivom "tri sestre".

Prednosti udruženog uzgoja

Prednosti ovakvog načina uzgoja su brojne. Zajedničko za ove tri kulture je što štede prostor, pozitivno djeluju jedna na drugu, štite se od štetnika, smanjuju pojavu bolesti. Tako kukuruz postaje armatura uz koju raste grah.

Zauzvrat vitice graha kukuruzu daju stabilnost i štite ga od nepovoljnog vremena i drugih utjecaja. Grah je mahunarka i ima sposobnost fiksacije dušika. To znači da tlo obogaćuje dušikom koji služi kao hranivo za druge dvije biljke.

Tikve formiraju velike listove koji prekrivaju zemljište, što spriječava rast korova i štiti od prevelikog isparavanja.

Kada se obavlja sjetva?

Za sjetvu odaberite sunčanu lokaciju. Prvo se obavlja sjetva kukuruza, kako bi dovoljno narastao da se uz njega penju vitice graha koji brzo niče i raste. Sjetva kukuruza se u kontinentalnom dijelu obavlja u prvoj polovini travnja, tikve od sredine, a graha na kraju mjeseca.

Pišite nam u komentarima ispod teksta - jeste li već posijali kukuruz ili čekate ljepše dane? Hoćete uz njega sijati grah i(li) tikve? Koja kombinacija vam je najbolja? Imate li kakav trik ili možda trebate savjet? 

O svakoj kulturi ćemo detaljnije pisati u narednim danima. Svakako nas pratite i komentirajte! 


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Sinonim: Tikvica | Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Tikva Sjetva Tri sestre Dobri susjedi Grah Sjetva u travnju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!