Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 02.04.2023. 07:30

Vrijeme je da zavrnete rukave: Što se sije i sadi u travnju?

Ovo je mjesec intenzivnih radova. Pred nama je sjetva ratarskih i povrtlarskih kultura.

Foto: Depositphoto/bondvit
  • 1.851
  • 135
  • 0

Pred nama je travanj, mjesec intenzivnih radova u poljoprivrednoj proizvodnji. Uvjeti su povoljni za većinu biljnih vrsta koje uzgajamo. Na kontinentu ćemo, zbog osjetljivosti na mraz, još pričekati sa sadnjom presadnica paprike, rajčice, patlidžana i sličnih vrsta na otvorenom.

U južnim područjima sadnja se obavlja u ovom mjesecu.

Intenzivni ratarski radovi

Možemo reći da je ovo mjesec intenzivnih ratarskih radova. Vrijeme je za sjetvu kukuruza, soje, suncokreta. Nastavlja se sjetva šećerne repe. Siju se djeteline i lucerna.

Najveće površine bit će pod kukuruzom. Optimalan rok je od 10. do 20. travnja. Temperatura sjetvenog sloja treba biti 10ºC. Najčešće se siju hibridi iz grupa FAO 300 do 500. Kašnjenje sa sjetvom smanjuje prinose, a zadnji termin u kontinentalnom dijelu je prva dekada svibnja.

Preporuka struke: Oprezno s ranom sjetvom kukuruza

Sjetva suncokreta počinje kada se sloj zemljišta do dubine od 5 cm zagrije na 8ºC. Najbolji rezultati se postižu kada se obavi u prvoj polovini travnja. Termin se prilagođava vremenskim uvjetima i dužini vegetacije hibrida.

Radovi u vrtu

Sada se uklanja korov iz kultura koje smo posijali u veljači, pripremaju se gredice. Na redu je sjetva većine povrtlarskih kultura. Mrkva, peršin, pastrnjak, repa, kupusnjače, krumpir, kukuruz šećerac, čičoka se siju i sade na otvorenom. Početkom mjeseca je sjetva rasada bamije, krastavca i tikvi, a krajem travnja na otvorenom se siju krastavci, grah, tikve, dinja.

Koristite zaštitni agrotekstil kako bi tek iznikle usjeve zaštitili od naglog zahlađenja. Obavlja se sjetva poriluka za jesensku berbu i sjetva graška za ranu ljetnu berbu.

U južnim krajevima obavlja se sadnja presadnica na otvorenom. Na kontinentu pričekajte svibanj zbog pojave kasnih proljetnih mrazeva, a sada se obavlja pikiranje određenih povrtnica. Javljaju se i prvi štetnici. Potrebno je provoditi zaštitu od lukove i mrkvine muhe. Aktivirat će se i lisne uši.


Tagovi

Povrtlarstvo Ratarstvo Sjetva u travnju Sjetva povrća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.