Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritekstil
  • 06.10.2022. 07:30

Koje biljke zaštititi agrotekstilom od niskih temperatura i mraza?

Materijali koji su lagani i ne oštećuju biljke, umanjuju oscilacije temperature, a propuštaju vodu, svjetlost i štite od djelovanja vjetra.

Foto: Depositphotos/potatushkina.gmail.com
  • 1.985
  • 111
  • 0

Biljne vrste koje uzgajamo na otvorenom ili u plastenicima su izložene djelovanju niskih temperatura, a kako bi ih mogli u što dužem vremenskom periodu koristiti ili sačuvati tijekom zime, neophodna im je zaštita. 

Najčešće se u tu svrhu koristi agrotekstil. Njegova prednost je što se radi o laganom materijalu koji ne opterećuje i ne oštećuje biljke, propušta vodu, svjetlost i omogućava cirkulaciju zraka. Biljke koje prekrijemo nastavljaju rasti i razvijati se.

Najčešće štitimo grmove ruža, voća i četinjača, vinovu lozu, ukrasno bilje. Od povrća najčešće prekrivamo špinat, mladi luk, poriluk i zelenu salatu, ali i druge kulture poput rotkvice, matovilca, rukole, peršina lišćara i kupusnjače.

Manje temperaturne oscilacije

Izrađuju se od polipropilenskih vlakana, a imaju različite namjene. U zimskom periodu najčešće se koristi zimski bijeli agrotekstil, koji štiti od mraza i hladnog vjetra i ne dopušta oscilacije temperature u zoni pokrivenih biljaka.

Zaštita agrotekstilom (Foto: Depositphotos/ilixe48)

Njegova debljina je 50 g/m². Temperatura ispod njega je za 5ºC veća od okoline. Zemlja ispod agrotekstila se sporije zagrijava tijekom dana, ali i sporije hladi u noćnim satima. Manje su temperaturne oscilacije, a biljka ima mogućnost prilagodbe promjenama. Zalijevanje, ako je potrebno, može se obavljati i preko pokrova.

Laka primjena

Postavljanje je jednostavno i može se obaviti prekrivanjem ili zamotavanjem. Niske biljke se prekrivaju. Prednosti je što agrotekstilom možemo direktno prekriti biljke poput zelene salate ili špinata. Najvažnije je da se ivice dobro pričvrste nagrtanjem zemlje, postavljanjem namjenskih klinova, debljih grana ili nekog drugog materijala. Ne smije biti prezategnut. Postavlja se na visinu koja biljkama omogućuje nesmetan rast.

Postiže odlične rezultate u proizvodnji kupusnjača, zelene salate, matovilca, rukole, špinata, ali i boba, mladog luka, blitve, endivije.

Kada se štite grmovi ruža, četinjača, ljekovitog ili ukrasnog bilja cijeli grm se omota i dobro se ušuška, a zatim uveže konopom ili vezivom kako bi spriječili prodiranje vjetra.

Danas se u prodaji mogu naći i specijalne navlake za grmove koje jednostavno navučemo preko grma.


Tagovi

Agrotekstil Zaštita povrća Niske temperature Mraz


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.