Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 05.04.2023. 07:30

Za koliko dana niče kukuruz?

Temperatura je glavni faktor koji djeluje na brzinu nicanja i uspjeh sjetve

Foto: Depositphoto/Sportactive
  • 9.512
  • 487
  • 0

Sjetva kukuruza nije jeftina i zbog toga je potrebno ispoštivati neke zahtjeve prilikom ove radnje koji će zrnu omogućiti brzo nicanje. Prije svega su to temperatura i vlaga. Sa sjetvom ne treba žuriti, ali ni kasniti.

Voli toplinu i Sunce

Kukuruz je toploljubiva kultura. Minimalna temperatura za sjetvu i nicanje je 10ºC, a za neke hibride 8ºC. Na nižima od te procesi u zrnu se usporavaju ili prekidaju. Uz povećanu vlagu dolazi do pojave truljenja i propadanja posijanog kukuruza. Ptice i drugi štetnici imaju duže razdoblje za pronaći zrna, pojesti ih ili uništiti. Najčešće se to događa kada je proljeće hladno i kišovito, poput ovoga.

Preporuka struke: Oprezno s ranom sjetvom kukuruza

Temperatura zraka treba biti najmanje 13ºC. To nam pokazuje podatak da na onoj između 30 i 35ºC uz dovoljno vlage kukuruz može niknuti za tjedan, dok na minimalnoj temperaturi zemljišta niče između 30 i 35 dana. Kako bi sjeme niklo, potrebno je da usvoji do 45 posto vode. Na temperaturi od 15 do 16ºC niče za oko 10 dana. Ako je nicanje trajalo 20 dana, to znači da je temperatura tla bila niža. Zbog toga je vrlo važno kupiti kvalitetno sjeme, jer je ono nositelj sposobnosti klijanja u ovakvim uvjetima.

Kukuruz voli Sunce (Foto: Depositphoto/photographyMK)

Dubina sjetve i cirkulacija zraka

Na ritam klijanja i nicanja djeluje i dubina sjetve. Optimalna je 5 do 7 cm, a svako povećanje od 2,5 cm produžuje razdoblje nicanja za jedan dan.

Bitni su cirkulacija zraka i osvjetljenje.

U slučaju da nema cirkuliranja zraka zrno brzo trune. Kukuruz je biljka koja izuzetno voli sunčevu svjetlost. Optimalne temperature i osvijetljenost će dati zdrave biljke koje mogu donijeti visoke prinose.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Klijanje kukuruza Nicanje kukuruza Sjetva kukuruza Dubina sjetve Temperatura tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]