Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 13.06.2022. 07:30

Zašto na tikvicama nema plodova i kako prevenirati ovu pojavu?

Mnoštvo je faktora koji dovode do pojave ovog problema, a svaki možemo prevenirati i djelovati u cilju sprječavanja negativnih posljedica

Foto: Renata Prusina
  • 4.764
  • 295
  • 0

Tikvice pripadaju grupi omiljenog povrća čiji uzgoj nije zahtjevan. Međutim, mogu se javiti problemi u vidu sporog rasta, slabijeg cvjetanja i formiranja, opadanja i sušenja plodova.

Mnoštvo je faktora koji dovode do pojave ovih problema, a svaki možemo prevenirati i djelovati u cilju sprječavanja negativnih posljedica.

Sjetva lošeg sjemena i odabir lokacije

Loše i nekvalitetno sjeme neće dati rodne biljke. Sjeme tikvica staro pet do šest godina slabo niče i daje slabe biljke. Na klijavost će djelovati uvjeti njegova čuvanja.

Za uspješan uzgoj vrlo je važan odabir lokacije. Tikvice nisu zahtjevne, ali ne vole uzastopno uzgajanje na jednom mjestu. Ako ih uzgajamo na istom mjestu brzo ćemo primijetiti smanjenje prinosa. Formiraju ogroman korijen koji dopire u dubinu do 1,5m. Biljka je veliki potrošač vode, ali ne voli zabarena zemljišta već rahla i bogata. Kisela pH reakcija zemlje dovodi do usporenog rasta.

Na isto mjesto može doći poslije četiri do pet godina. Nikada ih ne sadite poslije srodnih vrsta i rajčice. Kao predusjevi odgovaraju češnjak, mahunarke, mrkva.

Na isto zemljište dolazi nakon četiri do pet godina (Foto: Depositphotos/IharZaiko)

Vremenske prilike i vrijeme sjetve

Tikvicama neće odgovarati kada je hladno i prevruće. Kod visokih temperatura prestaje rast, plodovi se ne odmeću. Dodatni problem je kombinacija s malim sadržajem vlage u zemlji kada dolazi do sušenja mladih, zametnutih plodova i njihovog odbacivanja.

Previsoke temperature isušuju tučak i nema klijanja peludi. Oscilacije u opskrbi vodom također mogu dovesti do odbacivanja i sušenja plodova. Hladno i kišovito vrijeme im ne pogoduje. Osim što će usporiti rast, oprašivanje će biti slabo. Pčele neće obavljati svoju funkciju.

Za dobar urod tikvica: Berite ih redovno i zaštitite od bolesti i štetnika

Prerana sjetva, u hladnu zemlju, dat će biljke koje sporo rastu, teško se oporavljaju i daju manje plodova.

Nedostatak hraniva

"Gladne" tikvice neće biti u stanju ishraniti plodove. Zbog toga se one sade na plodnoj zemlji. Prihrana se obavlja u nekoliko navrata. Prva prije cvjetanja, a nastavlja dodavanjem gnojiva u vrijeme cvjetanja. Posljednji termin za prihranu je period plodonošenja.

Upoznajte cvjetove

Tikvice formiraju muške i ženske cvjetove. Muški se pojavljuju ranije na dugačkim drškama. Ženski su smješteni u bazi biljke i možemo ih oprašiti ručno. Najbolje je uzeti dva muška cvijeta i obaviti oprašivanje kako bi bilo uspješno. Ukoliko za pet dana ne dođe do oplodnje, postupak se ponavlja.

Gornji je muški, a donji ženski cvijet (Foto: Bigstock/Photozi)

Tajni vrtlarski način je da se biljke tretiraju blagom otopinom meda koji privlači pčele. Tretira se centralni dio grma gdje su ženski cvjetovi.


Tagovi

Tikvice Cvjetanje tikvica Uzgajanje tikvica Oprašivanje tikvica Opadanje cvjetova Opadanje plodova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.