Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 17.05.2022. 07:30

Za dobar urod tikvica: Berite ih redovito i zaštitite od bolesti i štetnika

Najčešće bolesti koje smanjuju urod su pepelnica, plamenjača, viroze i truleži. Od štetnika najveće probleme zadaju lisne uši i puževi

Foto: Depositphotos/LeoniekvanderVliet
  • 3.710
  • 156
  • 0

Tikvice su vrlo popularno povrće koje dospijeva rano, a može dati plodove do kasne jeseni. Njihovi plodovi se odlikuju različitim oblicima, veličinama, bojama i okusima, a koriste se dok su još nezreli.

Nalazimo ih u skoro svakom vrtu, a odabirom sorti različitog perioda vegetacije i sukcesivnom sjetvom su vrsta koja najduže plodonosi.

Berite ih redovito

Od sjetve do plodonošenja potrebno je 30 do 40 dana. Optimalno vrijeme stvaranja plodova je do tri mjeseca od sjetve, a poslije toga opada.

Prinos po grmu tikvice ovisi od sorte ili hibrida, agroekoloških uvjeta, trenutka berbe. Kreće se od 1,5 do 7kg po biljci. Neke sorte formiraju mnogo manjih plodova, a druge manji broj većih. Uvjeti će diktirati dinamiku rasta, razvića i plodonošenja. Biljke ne treba saditi pregusto. Za dobar urod neophodno je dovoljno vlage, hraniva i odgovarajuća zaštita.

Proljetna sjetva tikvica - kako ih brati kroz cijelu sezonu?

Termin berbe ima veliku ulogu u formiranju plodova. Kada ostavimo tikvu da raste, ona će crpiti vlagu i hraniva. To će spriječiti formiranje novih plodova.

Zaštita biljaka

Najčešće bolesti koje smanjuju urod su: pepelnica, plamenjača, viroze i truleži. Od štetnika najveće probleme zadaju lisne uši i puževi.

Kod pojave prvih simptoma na listovima potrebno je otkinuti i ukloniti list, ali treba znati da će svako uklanjanje lista koji se nalaze prije ploda umanjiti ishranu i prinos.

Broj plodova ovisi o sorti (Foto: Depositphotos/CatherineL-Prod)

Od prirodnih sredstava kao zaštita od pepelnice koriste se preparati na bazi sode bikarbone, sumpora ili pepela.

Soda bikarbona je odlično sredstvo za zaštitu, a najbolje je kada se koristi u kombinaciji s mlijekom. Treba vam 1l mlijeka, jedna jušna žlica sode bikarbone i 9l vode. Sve se dobro izmiješa i koristi za tretiranje. Osim pepelnice, sredstvo će djelovati i preventivno protiv plamenjače i kao folijarno gnojivo.

Za sredstvo na bazi pepela bit e vam neophodno 1kg pepela koji se otopi u 10l vode. Kako bi bolje prijanjalo doda se malo eko sapuna.

Domaći sapun za pranje odjeće u zaštiti bilja

Treće sredstvo je na bazi koloidnog sumpora i priprema se od 9l vode i 1l sumpora.

Kao zaštita od brojnih bolesti i štetnika (lisne uši) vrlo efikasno bit će sredstvo na bazi češnjaka u koje zbog boljeg prijanjanja možemo dodati malo eko sapuna.

Odličnim su se pokazala sredstva na bazi gorušice, lukovine crvenog luka, preslice, sirutke, divizme.

Puževi mogu potpuno uništiti mlade biljke. Starije izbjegavaju, ali su im poslastica cvjetovi i mladi plodovi. Često možemo primijetiti da biljke nemaju plodove. Pažljivim promatranjem možemo vidjeti da su ostale drške cvjetova. To nam je znak da trebamo djelovati na suzbijanju puževa.


Tagovi

Tikvice Zaštita tikvice Uzgajanje tikvice Plodovi tikvice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.