Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 30.04.2022. 18:00

Domaći sapun za pranje odjeće u zaštiti bilja

Sapun nije samo za pranje. Odavno je našao svoju primjenu u poljoprivrednoj proizvodnji kao insekticid i fungicid.

Foto: Depositphotos/Sunny_Smile
  • 4.714
  • 274
  • 0

Prirodni, domaći sapun za pranje odjeće može naći svoju primjenu u brizi o raznim biljnim vrstama. Njegovom otopinom, sapunicom, možemo štititi povrće, voće, cvijeće i drugo bilje od bolesti i štetnika.

Radi se o jeftinom proizvodu koji ima antibakterijsko, antifungalno i insekticidno svojstvo.

Najčešće se u poljoprivredi koristi kao sredstvo koje omogućuje prijanjanje zaštitnog sredstva (kemijskih i prirodnih) na površinu biljaka ili insekata. Prirodna sredstva na bazi češnjaka, čili paprike, ljuski crvenog luka i drugih sastojaka imaju odlično djelovanje, ali često je slučaj da se slabo lijepe na tretirane površine.

S upotrebom sapuna ne treba pretjerivati, jer može izazvati opekotine na lišću i drugim dijelovima biljke.

Insekticid protiv lisnih ušiju

Jednostavno sredstvo se primjenjuje za tretiranje biljaka koje su napale lisne uši i drugi insekti koji imaju tanak hitinski, tjelesni, omotač. Sapunica dovodi do začepljenja traheja, sustava za disanje, što dovodi do njihovog uginuća.

Priprema se tako što 300g sapuna usitnimo i otopimo u 10l vrele vode uz miješanje. Dobivena otopina se procijedi kroz gazu ili krpu. Ako se koristi tekući eko sapun potrebno je 50ml otopiti u 4l vode.

Koristi se za tretiranje napadnutih biljaka tijekom ranog jutra ili navečer. Biljke se dobro okupaju, posebno donja strana lista. Tretmani se ponavljaju po potrebi i intenzitetu napada.

Djelotvoran protiv lisnih ušiju (Foto: Depositphotos/Snezhana12)

Otopina sapunice i duhana

Poboljšana otopina se priprema od sapunice i duhana. Bit će nam potrebno 0,5kg listova duhana koji se prokuhaju u 2l vode. Dobiveno se procijedi i doda mu se 50g sapuna za pranje odjeće. Kada se on otopi doda se još vode, da je ima oko 10l, nakon čega se može primijeniti. 

Otopina sapunice i pepela

U 5l vode otopimo čašu pepela i žlicu sitno naribanog sapuna. Sve dobro promiješamo i ostavimo sljedeća 24h. Procijeđenu otopinu se odmah koristi.

Kombinirano sredstvo

Za suzbijanje lisnih ušiju i drugih štetnih insekata primjenjuje se sredstvo od ljuske crvenog luka, listova rajčice, sapuna i vode. Vrlo je efikasno u zaštiti kupusnjača.

Priprema se tijekom dva dana. Prvi dan se 0,5kg lukovine prelije s 2l vode i ostavi. Sjledeći dan se dolije još 2l vode i malo sapuna.

Drugog dana priprema se i druga otopina od 2kg zelene mase rajčice koju prelijemo s 5l vrele vode. Ostavimo tako 4h i prokuhamo. Kada se prohladi, procijedi se i razblaži vodom u omjeru 1:2.

Na kraju se oni spoje i kombinirana otopina je spremna za upotrebu.

Sredstvo protiv gusjenica

Često na kupusnjačama, lisnatom i korjenastom povrću, raznim voćnim vrstama, posebno bobičastim, možemo primijetiti štete od gusjenica. Kada je u pitanju manji broj jedinki, one se mogu sakupljati ručno. No, ako ih je više, treba poduzeti dodatne mjere. 

Sredstvo se priprema od 1kg lišća kamilice, 10l vode i do 50g sapuna. Drugi recept se bazira na duhanu. Potrebno je 400g suhog duvana, 10l vode i do 50g sapuna. Ostaviti da stoji 24h. Prije upotrebe se treba procijediti. Tretiranje je potrebno ponoviti nakon sedam do deset dana.

Fungicid protiv truleži

Pomaže u zaštiti biljaka od pojave raznih bolesti. Najčešće se radi o pojavi sive truleži ili botritisa. Sapunica je jeftino i jednostavno sredstvo koje možemo iskoristiti za zaštitu jagode, grožđa, kupusa, paprike, trešnje, šljive, lukova i drugih vrsta. Potrebno je uzeti 10g ili jednu žlicu naribanog sapuna i preliti s 1l vode. Promiješati da se otopi. Kako bi povećali djelotvornost, umjesto čiste vode možemo koristiti sredstvo od češnjaka.

Fungicid se koristi jednom u dva tjedna i ne više od tri puta za redom.


Tagovi

Zaštita bilja Sapunica Lisne uši Gusjenice Prirodni insekticid Prirodni fungicid Prirodni sapun


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.