Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje krastavca
  • 24.06.2023. 07:30

Zalijevanje krastavaca: Zašto trebaju puno vode, ali nikako po listovima?

Plodovi sadrže dosta vode i zbog toga usjev treba obilno zalijevati. Zašto izbjegavati listove, a koliko im treba ovisno o fazi rasta

Foto: Depositphotos/esweta3.gmail.com
  • 5.356
  • 297
  • 0

Plod krastavca sadrži veliku količinu vode, čak preko 96 posto. To nam govori da je ova kultura njen veliki potrošač. Najbolje im odgovara zalijevanje u večernjim satima.

Obratite pažnju na temperaturu vode, jer ne vole kada je hladna. Izbjegavajte polijevanje samih biljka, jer može doći do opekotine listova čime stvaramo glavni preduvjet, vlažne listove, za razvoj mnogih bolesti, prvenstveno plamenjače.

Obilno zalijevanje

Biljke krastavca vole vlagu i treba ih obilno zalijevati. Tako ćete osigurati zalihe vlage u zemljištu i potaknuti razvoj jačeg korijenovog sustava. U potrazi za vlagom korijen će rasti i osvajati veću površinu i ići u dubinu. Izbjegavajte često zalijevanje manjim količinama. Broj termina zalijevanja ovisi o sorti, temperaturnim uvjetima, karakteristikama zemljišta i razvojne faze. Optimalna vlažnost zemljišta prije formiranja plodova je između 75 do 80 posto, a tijekom formiranja plodova i plodonošenja se povećava između 85 i 90 posto vodnog kapaciteta. Ove opće vrijednosti je potrebno uskladiti sa stanjem na terenu.

Ne zalijevajte napamet (Foto: M.C.Celić)

Prstom ruke možete približno odrediti kada je potrebno ponoviti zalijevanje. Ako zabodemo prst u zemlju i suho je do prvog zgloba potrebno je djelovati. U slučaju da se bavite profesionalnim uzgajanjem krastavaca kupite dobar mjerač vlage i olakšajte sebi posao.

Nedostatak vlage će dovesti do zaostajanja u rastu i razvoju, odbacivanju cvjetova, mladih plodova, a formirani će biti deformirani i gorki.

Bolesti krastavca: Visoka vlažnost donosi plamenjaču, pepelnicu, truleži - kako ih suzbiti?

Ne treba ni pretjerivati s količinom vode. U tom slučaju korijen počinje truliti, lišće žuti i vene.

Više vode za plodove

Poslije sadnje presadnica osigurajte dovoljno vlage, a količinu povećajte kada biljke procvjetaju. U periodu suše i visokih temperatura sedmično je potrebno češće i obilnije zalijevati. Tijekom dana za mlade biljke je potrebno oko 2,5 cm vode, a poslije cvjetanja i do 5 cm. Prije plodonošenja potrošnja vode je 4,5 do 5 l/m², a u vrijeme formiranja plodova količina se penje i do 11 l/m².

Upotrebom sustava za zalijevanje kap po kap osiguravamo kontinuiranu opskrbu, razvoj biljaka je mnogo brži i ujednačen, a prvi plodovi se pojavljuju prije. Moguće je podesti količinu i dodati tekuće gnojivo.


Tagovi

Zalijevanje krastavaca Mjerač vlage Koliko vode Odbacivanje cvjetova Uzgoj krastavaca Kap po kap


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na prostorima zagrebačkog velesajma otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije #CroAgro te sajmovi hrane i zdravog življenja kojem je zemlja partner Indija, najmnogoljudnija zemlja svijeta, a koji će od 30.... Više [+]