Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 05.04.2022. 07:30

Za koliko dana niče krumpir?

Mnoštvo je faktora koji djeluju na brzinu klijanja i nicanja krumpira. Na što treba obratiti pažnju?

Foto: Depositphotos/OlyaSolodenko
  • 25.741
  • 1.254
  • 1

Nakon sadnje, gomolji krumpira se prekrivaju zemljom kako bi im se osigurali povoljni uvjeti za razvoj novih biljaka.

Brzom nicanju će pridonijeti naklijavanje i dobro formirane klice, ali i uvjetii. Okca na gomoljima se aktiviraju ako je temperatura veća od 5ºC. Naklijali krumpir niče za oko tjedan dana ranije od klasično posađenog.

Sadnja u zagrijano zemljište

Ne obavljati sadnju u hladno zemljište. Optimalna temperatura za sadnju je kada se ono na dubini oko 10cm zagrije na 8ºC jer se tada intenzivira klijanje gomolja. Što je ona viša, dolazi do bržeg nicanja pod uvjetom da je dovoljno vlage.

Klice trebaju biti debele i kratke (Foto: Depositphotos/Bova)

Ovisno od uvjeta, mlade biljke se pojavljuju u prosjeku za 21 dan. Kada je toplije, s dovoljno vlage, niče već za 14 dana, a pri nižim temperaturama period nicanja traje i do 28 dana.

Iznikle biljke su osjetljive na mraz, ali isto tako, gomolji se prestaju formirati i rastu ako je temperatura tla iznad 28ºC.

Utjecaj na klijavost i nicanje

Ovo je povrtna vrsta koja se prilagođava različitim tipovima zemljišta i uvjetima, ali se može dogoditi da je nicanje slabo ili da u potpunosti izostane. Zato je potrebno odabrati kvalitetan sjemenski materijal bez simptoma bolesti, djelovanja štetnika i oštećenja. Sadnju ne treba obavljati u hladno i prevlažno zemljište, kada je niska temperatura zraka. Isto tako, neće doći do nicanja ako je suho, a tada će biti potrebno i zalijevanje. 

Kako primijeniti pepeo kod sadnje krumpira?

Na brzinu nicanja utjecaj će imati i dubina sadnje. Sitniji gomolji se stavljaju pliće, a ukoliko imaju težinu ispod 40g ne treba ih niti saditi. Na lakšim i rahlijim tipovima zemljišta dubina je veća, oko 10 do 12cm. Na ilovastom je dubina od 7 do 8cm.

Dubinu odredite prema tipu zemljišta (Foto: V.Matić)

Preduboko posađen krumpir će sporije i neujednačeno nići, a čak može doći do izostajanja nicanja. Kada je dubina sadnje od 20 do 25cm za nicanje će trebati i do mjesec dana i to samo uz optimalne uvjete, dovoljno vlage i topline.

Ako smo obavili naklijavanje, klice trebaju biti debele i kratke, od tri do pet centimetara. Duge i tanke klice treba ukloniti, jer one mogu biti uzrok truljenja i propadanja.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Naklijavanje Temperatura zemljišta Krumpir Gomolji Nicanje Sadnja krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]