Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 03.03.2022. 18:00

Kako primijeniti pepeo kod sadnje krumpira?

Pepeo se odlikuje visokim sadržajem kalija i kalcija koje krumpir usvaja u većim količinama, a to nije jedina prednost. No, treba biti oprezan

Foto: Depositphotos/Ostariyanov
  • 85.778
  • 5.014
  • 1

Sadnja krumpira je vrlo zahtjevna. Sočni gomolji privlače veliki broj štetnika, podložne su pojavi bolesti, a za dobar rast u novoj sezoni ova povrtnica traži dovoljno hraniva.

U vrijeme kada cijene gnojiva i zaštitnih sredstava svakodnevno rastu i kada smo zabrinuti kvalitetom hrane koju jedemo te mogućom nestašicom, upotreba drvenog pepela prilikom sadnje pronalazi svoje mjesto. Bogat je raznim mineralima i organskim tvarima. Posebno se odlikuje visokim sadržajem kalija i kalcija koje krumpir usvaja u većim količinama. Osim što ishranjuje biljke, on ima i zaštitnu ulogu. Njegova primjena poboljšava imunitet biljaka, povećava prinos do 15 posto, veći je sadržaj skroba u gomoljima i ukusnije su.

Primjena pepela

Ako ga želite koristiti, svakako obratite pažnju na pH reakciju zemljišta. Alkalan je i primjenjuje se na kiselim tlima. Upotrebu treba izbjegavati ako se radi o neutralnom i alkalnom. Kako bi imao pozitivan efekt na usjev potrebno je koristiti onaj nastao sagorijevanjem drveta. Treba napomenuti da rezultat ovisi od kvalitete zemljišta, vremenskih uvjeta i sorte.

Najbolje je dodavanje obaviti direktno u iskopane sadne kanale. Pri tome treba paziti da gomolji ne dođu u direktan kontakt s pepelom zbog nastanka opekotina. Potrebno je nakon dodavanja obaviti blago zatrpavanje kako bi se formirao sloj zemlje na koji polažemo gomolje. Na 1m² dodaje se 100 do 150g, odnosno 30g izmješati sa zemljom i dodati u sadnu rupu.

Sadnja krumpira počinje u ožujku

Gomolji se prije sadnje mogu posuti pepelom u količini 1kg pepela na vreću krumpira od 25 kg. Kod rezanja krupnih gomolja rez se može posuti njime kako bi se ubrzalo zarastanje.

Budite oprezni

Osim dobrobiti, može biti i štetan za ovo povrće. Ne smijete ga koristiti istovremeno s gnojivima bogatim dušikom, jer dolazi do reakcije i gubljenja ovog hraniva. Povećava alkalnost zemljišta, a to pogoduje razvoju krastavosti.

U velikim količinama može "spaliti" usjev. Ne koristi se na zemljištu s pH reakcijom većom od 7.

Koristiti isključivo pepeo od drveta, a najbolji je od vrbe i breze zbog povoljnog odnosa minerala i drugih tvari.

Inhibira djelovanje pesticida kada se koriste zajedno ili u kraćem razmaku.

Pepeo je odličan za vrt - kako ga pravilno koristiti?

Prilikom tretiranja zaštitite sebe, jer može iritirati oči, dišne organe i kožu. Prekrijte otvorene dijelove tijela, nosite zaštitne rukavice i naočale, a osjetljivi i maske. Nikada ne koristite pepeo direktno iz ložišta. On mora biti ohlađen.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Pepeo Krumpir Gomolj Sadnja krumpira Pepeo od drveta Oprez


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]