Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rotkvice
  • 14.03.2020. 18:00

Vrijeme je za sjetvu rotkvice: Velike doze dušika mogu uveliko smanjiti prinose

Sije se nakon kulture koja je gnojena organskim gnojivima, a dobro se uklapa i kao pretkultura i kao naknadni usjev.

Foto: JumpStory
  • 532
  • 27
  • 0

Rotkvica je jednogodišnja biljka koja se može uzgajati kao proljetna i jesenska kultura. Nije zahtjevna za uzgoj, a iako je nama većinom poznata samo kao crvena može biti još i crna, žuta, zelena i u grimiznoj boji.

Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem dijelu produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima vrlo skraćenu stabljiku s rozetom lišća. Cvjetovi su skupljeni u grozdastu cvat. Plod je komušica s 3- 6 sjemenki svijetlo smeđe boje i nepravilno okruglog oblika. U 1 g može biti 100 do 200 sjemenki.

Najbolje će rasti pri umjerenim temperaturama oko 17°C

Podnosi temperature ispod nule, ali da bi rasla, minimalna potrebna temperatura joj je oko 5°C. Jako brzo sazrijevaju, a najbrže će rasti pri umjerenim temperaturama oko 17°C.

Nakon što se povrće ukorijenilo, obaviti prihranu za snažan rast

Pored toga što voli umjereno toplo vrijeme, voli i dosta vlage. No, treba pripaziti jer u slučaju da je korijen već zreo ili neposredno pred branje, ako dođe do intenzivne kiše nakon sušnijeg perioda može doći do njegovog pucanja.

Sije se u ožujku, travnju i rujnu

Rotkvica ima jako plitak korijen i zato joj najbolje odgovara lagano, humusno tlo, dobre strukture, koje nakon obilnih kiša ne stvara pokoricu. Plodored iznosi 3 godine i nije ju poželjno sijati odmah nakon drugih kultura iz iste porodice. Sije se nakon kulture koja je gnojena organskim gnojivima, a dobro se uklapa i kao pretkultura i kao naknadni usjev.

Plodored za rotkvicu je 3 godine i nije ju poželjno sijati odmah nakon drugih kultura iz iste porodice.

Najbolje vrijeme za uzgoj rotkvica je ožujak, travanj i rujan. Sjetva se obavlja na dobro usitnjeno tlu, u redove razmaka od 14 cm, na dubinu od 1 cm, s razmakom između sjemena 5 cm. Ako su uvjeti povoljni, sjeme će niknuti već za pet dana.

Pripazite, velike doze dušika mogu smanjiti prinose

Ako je prethodno na tlu bio grah ili grašak, znači da je zemlja bogata dušikom pa nije potrebna gnojidba. Velike doze mogu smanjiti kvalitetu prinosa, a u slučaju da ju je potrebno obaviti, radi se jednom i to neposredno prije sjetve.

Od mjera njege usjeva najvažnije je pravovremeno navodnjavanje, tako da vlaga tla ne padne ispod 60 % poljskog vodnog kapaciteta. Za vrućih dana potrebno je dnevno navodnjavanje.

Za dobar urod, rotkvicu posijte s mrkvom

Treba pripaziti na puževe, buhač i lisne uši jer joj oni mogu stvoriti probleme.

Berba je moguća već nakon tridesetak dana

Jako brzo sazrijevaju i ako su povoljni uvjeti, berba može biti već nakon tridesetak dana, a najbolje ju je obaviti prije same upotrebe jer brzo vene. Zbog kratke vegetacije, mogu se obaviti čak četiri sjetve, ako se ona obavlja svakih 10 dana. Na manjim površinama bere se ručno čupanjem, dok kod onih većih strojem.

Najznačajnije bolesti i štetnici biljaka

Prava vitaminska bomba

Rotkvice su prave vitaminske bombe, a osim vitamina bogate su i mineralima te posjeduju brojna ljekovita, antibakterijska i antigljivična, a pomaže i u liječenju žutice.

Ima slatkast, pomalo gorkast okus, a iako se najviše konzumira korijen, listovi su isto odlični u salati ili ih se može pripremiti u varivu.  


Povezana biljna vrsta

Rotkvica

Rotkvica

Sinonim: - | Engleski naziv: Radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. radicula DC.

Rotkvica je jednogodišnja biljka. Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem dijelu produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima vrlo skraćenu stabljiku s... Više [+]

Tagovi

Rotkvica Sjetva Berba Plodored Gnojidba Štetnici Temperatura Vitamini i minerali


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]