Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rotkvice u vrtovima
  • 03.04.2017. 09:00

Za dobar urod, rotkvicu posijte s mrkvom

Rotkvica je vrlo cijenjena zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava. Njen crveni korijen po kojem je i dobila ime, obiluje mineralima i vitaminima i dosta je ljekovit. Voli umjerenije temperature, jako brzo sazrijeva i ne zauzima prostora u vrtu.

  • 3.808
  • 173
  • 0

Rotkvica mi je jedna od omiljenih povrtnica, kako u salati, tako i u vrtu. S ranim proljećem počinjem je sijati i onda svakih par tjedana sve do jeseni, s malom pauzom u najtoplijem dijelu ljeta, jer rotkvica ipak voli malo ugodnije temperature. Za vrijeme ljeta, odnosno sušnijeg i jako toplog perioda, korijen rotkvice postaje drvenast i dosta ljut.

Voli umjerene temperature i dosta vlage

Ukoliko vremenski uvjeti to dopuštaju, rotkvicu možete početi sijati već u veljači, a prve plodove ćete u tom slučaju konzumirati u travnju. Rotkvica podnosi i temperature ispod nule (do -4°C), pa nemate brige oko mrazeva i niske temperature pred kraj zime ili početkom proljeća. Da bi rasla, minimalna potrebna temperatura joj je oko 5°C. Rotkvica jako brzo sazrijeva, od sijanja do berbe potrebne su oko četiri tjedna u najidealnijim vremenskim uvjetima, a to je temperatura od 17°C.

Mali vrtlarski trik: Mrkva i rotkvica su kulture koje se dobro slažu, a vole blago kisela zemljišta.

Uz to što voli umjerenije toplo vrijeme, voli i dosta vlage. Međutim, kad je korijen već zreo ili neposredno pred branje, ukoliko je previše vlažno,odnosno ukoliko naiđe intenzivan kišni period nakon sušnijeg perioda, može doći do pucanja korijena.

Rotkvica (lat. Raphanus sativus) voli rastresito humusno i propusno zemljište, a kako joj je korijen plitak, nema potrebe za nekom dubljom obradom zemljišta i sije se na dubini od 1-2 cm, tako da je dovoljno da redove za sijanje napravite rukom. Kako pratim plodored i zemlja mi je pokrivena malčom, a zemljište u vrtu mi je većim dijelom humusno, rotkvicu ne prihranjujem. Nekad stavim malo komposta tijekom sijanja, ali često ne stavljam ništa i plodovi budu izvrsni. U naslovu je fotografija rotkvice iz mog vrta, studeni 2015. godine.

Zajednica s mrkvom

S obzirom da joj je sjeme sitnije, vrlo često je potrebno rasađivanje kako bi se korijen uspio pravilno razviti. Rasađujete je na razmaku od oko 5 centimetara.

Ja je najviše sijem zajedno s mrkvom, u istom redu tako što im pomiješam sjeme. To su kulture koje se dobro slažu, a i rotkvica i mrkva vole blago kisela zemljišta pa je sijanje ovih kultura zajedno jedan mali vrtlarski trik. Naime, mrkvu je uvijek potrebno ručno prorjeđivati, a rotkvica je odlična kako bi vam taj proces olakšala. U vrijeme kad je rotkvica dostigla svoju zrelost i spremna je za branje, i mrkva je već formirala dosta vidljiv nadzemni dio i branjem rotkvice ostavlja se prostor između plodova mrkve.

Vrlo hranjiva i ljekovita

Rotkvica je vrlo cijenjena zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava. Njezin crveni korijen po kojem je i dobila ime, obiluje mineralima i vitaminima. Rotkvica pripada porodici kupusnjača i kao i sve ostale kupusnjače, sadrži dosta vitamina C. Uz to, bogata je folnom kiselinom, vitaminom B1, B2 i provitaminom A, te kalijem i manganom.

Iako se najviše konzumira korijen, jestivi su i listovi rotkvice koje možete pripremati kao varivo.

Ima antibakterijska i antigljivična svojstva, prirodni je diuretik i utječe na regulaciju probave, kao i na normalizaciju proizvodnje bilirubina, te je izvrsna kao pomoć pri liječenju žutice.

Rotkvica ima slatkast, pomalo ljutkastiji okus i konzumira se svježa. Iako se najviše konzumira korijen, jestivi su i listovi rotkvice koje možete pripremati kao varivo. Izvrsne hranjive i ljekovite vrijednosti, te nezahtjevan uzgoj i brz period sazrijevanja su i više nego dovoljni razlozi da ovo slasno crveno korijenje uvrstite u svoj plan sjetve.


Povezane biljne vrste

Rotkvica

Rotkvica

Sinonim: - | Engleski naziv: Radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. radicula DC.

Rotkvica je jednogodišnja biljka. Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem dijelu produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima vrlo skraćenu stabljiku s... Više [+]

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Tagovi

Rotkvica Mrkva Urod


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Biologinja po zanimanju, eksperimentira i u poljoprivredi, a svoja iskustva dijeli s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]