• Grah tetovac
  • 23.05.2019. 16:30

Visoki grah tetovac treba snažan potporanj

Kada se govori o uzgoju graha tetovca, nema on posebne zahtjeve u odnosu na druge vrste graha, osim što je važno napomenuti da se radi o visokoj sorti graha koji razvija bujnu zelenu biljku i ima tešku biomasu.

Foto: Depositphotos/Praiwun
  • 800
  • 55
  • 0

Grah tetovac je u mojoj obitelj omiljen grah. Krupan, brašnast, mekan, ne mora se dugo kuhati. Ova vrsta graha i krem juhama daje posebnu teksturu. 

Tetovac je ime dobio po gradu Tetovu, u Sjevernoj Makedoniji, iz kojeg dolazi, a najpoznatije jelo u kojem se ovaj grah koristi je 'gravče na tavče'. 

Grah tetovac je odličan izvor biljnih bjelančevina, ima malo masti, ali posjeduje veliku energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Također, sadrži lecitin i minerale kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. 

Za uzgoj graha tetovca potreban je snažan potporanj 

Kada se govori o uzgoju graha tetovca, nema on posebne zahtjeve u odnosu na druge vrste graha, osim što je važno napomenuti da se radi o visokoj sorti graha koji razvija bujnu zelenu biljku i ima tešku biomasu. 

Kukuruz, grah i tikvice - tri sestre koje si međusobno pomažu

Zbog toga mu je potreban snažan potporanj, a u tu svrhu mogu se koristiti kolci, mreže, ali i tanje letve ili jače grane koje se povezuju na vrhu (konstrukcija šatora). Odlični su i bambusovi štapovi koje čak i nakon ljetne oluje možete ponovno podići i učvrstiti u tlo. Također, može se posijati uz visoke sorte kukuruza kako su radili i naši stari. Budući da sam posijala samo kukuruz kokičar koji neće biti dovoljno visok za tetovac, planiram nabaviti suhe stabljike japanskog dvornika (lagane, ali nešto deblje od bambusovih) 

Sije se do početka lipnja

Sjeme ovog graha se sije plitko u zemlju, najdublje do 2 cm. Inače se sije od polovice ožujka, ali se može sijati do početka lipnja. S obzirom na vrijeme ove godine, sigurno nećete zakasniti. 

Razmak između sjemenki treba biti 10 do 20 cm, a u jedan humak (gnijezdo) stavlja se jedna do dvije sjemenke, najviše tri. Ako ćete ga zagrtati, razmak između humaka neka bude oko 50 cm. Zagrtanjem grah daje više mahuna, a samim time i više zrnja. Zagrtanje se obavlja jednom ili dva puta tijekom vegetacije. 

Osim kukuruza i tikvica, dobri susjedi grahu su krastavci, cikla, salate, kupusnjače i rajčica. 

Dobri i loši susjedi među biljkama

Tetovac je sorta graha zrnaša i kao i ostale sorte, dolazi u fiziološku zriobu 40 dana iza cvatnje. To je vrijeme berbe graha za hranu ili sjeme.

Berba graha tetovca 

Suhe mahune graha tetovca berite po suhom vremenu, bez vlage u zraku. Nakon toga ga rasprostrite na plahtu ili kakvo veliko platno i još par dana prosušite na suncu (preko noći ga maknite na natkriveno mjesto kako bi ga zaštitili od rose). Nakon toga ga iskomušajte ručno, ili u slučaju da imate veći prinos, prekrijte ga još jednom tkaninom i izgazite nogama jer ćete tako lakše odvojiti zrno od mahune. Očistite ga od pljeve (koju možete staviti u kompost ili njome malčirati neko drugo povrće u vrtu) i spremite na suho i hladno mjesto. 

Kako čuvati i zaštititi grah od žiška?

Dobar tek! 


Tagovi

Grah tetovac Grah zrnaš Uzgoj graha Potporanj Sjetva Berba Zagrtanje


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi