Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast temperature
  • 08.03.2020. 15:00

Visoke temperature i kukci biljkama predstavljaju dvostruke probleme

Istraživač Nathan Havko, uzgajao je rajčicu pri normalnim temperaturama i u komori gdje je temperatura bila 38 °C te je pustio gusjenice da ih napadnu. Rezultati su ga iznenadili.

Foto: Flickr/OakleyOriginals (ilustracija)
  • 421
  • 28
  • 0

Državno sveučilište Michigen provelo je istraživanje na biljkama rajčice, gdje su željeli otkriti zbog čega urodi sve više propadaju, a rezultati su pokazali da su dva faktora u igri koji se međusobno nadopunju. Kao prvi su naveli kukce, a kao drugi visoke temperature. Naime, kako temperature sve više rastu, štetnicima se metabolizam ubrzava i oni traže više hrane, a što posljedično pospješuje i njihovo razmnožavanje, piše sciencedaily

Biljke imaju obrambeni mehanizam, ali...

"U ovom trenutku se jako malo zna kako biljke reagiraju na ova dva faktora, a mi smo daljnim pokusima pokušali otkriti. Neke biljke imaju obrambeni mehanizam, kao što je to primjerice kod napada gusjenica, gdje one proizvode hormon Jasmonate ili kako ga još neki nazivaju JA. Ovaj hormon "kaže" biljci da krene s proizvodnjom obrambenih spojeva kako bi spriječio gusjenicu.“, kaže sveučilišni profesor Gregg Howe.

Potvrđena pojava visoko virulentnog virusa rajčice

Jedno od istraživanja pokazalo je i da se štete na urodu povećavaju za 10-25% uslijed povećanja temperature za 1°C.

No, pregrijani usjevi imaju nekoliko načina da se ohlade. Dižu lišće dalje od vrućeg tla, a također se i "znoje" otvaranjem svojih puči - sličnih porama na koži - te obavljaju transpiraciju, isparavanje vode kako bi se ohladile. 

Hormon koji ispuštaju negativno djeluje na njih

Znanstvenici su otišli i dalje. Naime, Nathan Havko, istraživač u laboratoriju Howe, uzgajao je rajčicu pri normalnim temperaturama i u komori gdje je temperatura bila 38 °C te je pustio gusjenice da ih napadnu. "Bio sam iznenađen kada sam ušao u komoru i vidio rezultate. U komori su pod visokim temperaturama gusjenice jako narasle, a od biljaka skoro ništa nije ostalo. Čim im je toplije, biljke proizvode više hormona, no u ovom slučaju im čak ni on nije pomogao. Dapače, dogodio se kontra efekt. Što ga više biljka ispušta, smanjuje si mogućnost za hlađenje“, objasnio je Havko.

Moljac rajčice: Gusjenice mogu u potpunosti uništiti usjev

Biljke najvjerojatnije zatvaraju svoje pore kako bi prestale gubiti vodu iz oštećenih dijelova, ali na kraju ih ošteti toplotni udar. Moguće je čak i da su gusjenice lukave te naprave dodatnu štetu kako bi se pore listova zatvorile što će ubrzati uvenuće, a povećati razvoj kukaca.

Kao posljedica svega javlja se slabljenje fotosinteze, a Havko kaže da ukoliko se temperature i dalje budu samo povećavale to nikako neće biti dobro ni za jednu kultura, ali i za ljude koji od njih žive.

Foto: Servis Flickr licenca CC


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Državno sveučilište Michigen Istraživanje Rajčica Kukci Visoke temperature Puči Hormon JA Fotosinteza Jasmonate


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.