Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus rajčice
  • 23.02.2020. 07:30

Potvrđena pojava visoko virulentnog virusa rajčice

Virus smeđe smežuranosti ploda rajčice može uništiti čitava područja proizvodnje paprike i rajčice jer nakon zaraze plodovi gube tržišnu vrijednost, a francusko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je njegovu pojavu.

Foto: Pixabay/Peter Holmes 
  • 520
  • 37
  • 0

Virus smeđe smežuranosti ploda rajčice (ToBRFV) može uništiti čitava područja proizvodnje paprike i rajčice, bilo u staklenicima, povrtnjacima ili na poljima. Prenosi se kontaktom (kontaminiranim alatima, rukama, odjećom i direktnim kontaktom zaraženih i zdravih biljaka), ali i materijalom za razmnožavanje (reznicama). Sumnja se i na prijenos virusa sjemenom pa treba obratiti pažnju prilikom kupnje sjemena i koristiti isključivo dezinficirano sjeme.

Potvrđena pojava u Francuskoj

Podsjećamo, nedavno smo upozorili na ovaj virus koji je već pogodio šest zemalja Europe, Tursku, SAD te Kinu, a prijetio je biljkama paprike i rajčice u Francuskoj gdje je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede službeno potvrdilo zarazu na rajčici.

Širi se razoran virus koji prijeti biljkama rajčice i paprike

Kako piše freshplaza, u jednom stakleniku u pokrajini Finistere u regiji Bretanja, potvrđena je pojava ovog virusa. Staklenik je zatvoren, a biljke će biti uništene i obavit će se dezinfekcija.

Europski proizvođači dužni prijaviti pojavu virusa

Od listopada 2019. europski proizvođači su dužni prijaviti pojavu ovog virusa na svojim gospodarstvima kako bi se spriječilo njegovo širenje. Iako plodovi brzo propadaju, zaražene rajčice se mogu jesti što znači da nije opasan za ljude.

Još uvijek nije jasno kako su biljke kontaminirane, a presadnice zaraženih biljaka su proizvedene u Velikoj Britaniji iz nizozemskog sjemena. Ostala gospodarstva koja su također posadila biljke od istog britanskog uzgajivača pomno prate svoje nasade.

Ekonomske posljedice zbog visoko virulentnog virusa

Predsjednik francuske skupine koja proučava rajčice i krastavace (AOP), Laurent Berge kaže: "Francuska industrija je u prošlosti uspjela zadržati borbu protiv virusa, ali ova epidemija je ipak opasna jer je jako virulentan".

Francusko ministarstvo poljoprivrede upozorava na ekonomske posljedice koje ovaj virus ima za profesionalne i hobi uzgajivače. Naime, od svih povrtlarskih kultura u Francuskoj najvažnija je rajčica. U toj zemlji je 2018. godine uzgojeno 712.000 tona tog povrća pri čemu treba dodati i 400.000 tona iz privatnih vrtova, a u prosjeku jedna francuska obitelj godišnje pojede oko 14 kg rajčice.


Tagovi

Virus rajčice Virus paprike ToBRFV Francuska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije