Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus
  • 06.02.2020. 18:00

Širi se razoran virus koji prijeti biljkama rajčice i paprike

Virus smeđe smežuranosti ploda rajčice može uništiti proizvodnju povrća, a često se javlja i na paprici. Deformira plodove koji gube svoju tržišnu vrijednost.

Foto: Depositphotos/Nikilev (ilustracija)
  • 17.101
  • 1.277
  • 1

Nakon što je pogodio šest zemalja u Europi, ali i Tursku, SAD te Kinu, posebno razoran virus prijeti biljkama paprike i rajčice u Francuskoj, priopćila je Agencija za sigurnost hrane te zemlje, Anses. 

Virus smeđe smežuranosti ploda rajčice (ToBRFV) može uništiti čitava područja proizvodnje povrća, bilo u staklenicima, povrtnjacima ili na poljima, piše reuters. On se prenosi kontaktom (kontaminiranim alatima, rukama, odjećom i direktnim kontaktom zaraženih i zdravih biljaka), ali i materijalom za razmnožavanje (reznicama). Sumnja se i na prijenos virusa sjemenom pa treba obratiti pažnju prilikom kupnje sjemena i koristiti isključivo dezinficirano sjeme.

Velik utjecaj i na profesionalnu i obiteljsku proizvodnju

Trenutno ne postoji lijek ili sorta otporna na virus koji se pojavio na Bliskom Istoku 2014. godine, nakon čega se 2018. proširio na Europu.

"Anses potvrđuje visok rizik od unošenja i širenja virusa u Francuskoj, što ima potencijalno značajan utjecaj na usjeve, kako za profesionalni sektor, tako i za obiteljsku proizvodnju", upozoravaju u priopćenju.

Kako piše eppo (Europska i mediteranska organizacija zaštite bilja), izvor zaraze može biti sjeme, biljni ostaci te zaraženo tlo. Virus se može naći u sjemenskom omotaču i endospermu, što bi moglo biti objašnjenje zašto konvencionalni postupci dezinfekcije sjemena nisu u potpunosti učinkoviti za njihovu kontrolu.

Simptomi zaraze i mjere zaštite

Kod rajčice se simptomi na listovima očituju kao kloroza, mozaik i mrlje, a ponegdje i naborane listove. Nekrotična mjesta se javljaju na stabljikama, peteljkama i cvjetovima. Na plodovima se pojavljuju žute ili smeđe mrlje, nakon čega se oni deformiraju i nepravilno sazrijevaju te kao takvi gube tržišnu vrijednost.

Na paprici se simptomi očituju u deformaciji i žutom mozaiku listova. Plodovi paprike su također deformirani sa žutim ili smeđim dijelovima, a na njima mogu nastati i zelene pruge. Paprika također nakon zaraze ovim virusom gubi tržišnu vrijednost.

Kao i kod drugih virusa, preporuka je pridržavati se higijenskih mjera, a zaražene biljke ukloniti iz nasada i spaliti. Prilikom kupnje sjemena treba kupovati samo certificirano sjeme i po mogućnosti izvan zemalja u kojima se pojavila kontaminacija ovim virusom.


Tagovi

Virus Virus rajčice Virus paprike ToBRFV Simptomi Mjere zaštite


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]