Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata
  • 08.04.2020. 18:00

Uzgoj salate: Na što treba obratiti pažnju?

Salata loše podnosi slana tla, a zbog plitkog korijena otežana je i njezina gnojidba.

Foto: JumpStory
  • 1.715
  • 152
  • 0

Iako je salata od onih povrtnica koja ima manje uzgojne zahtjeve te dobro raste i na lošije teksturiranim tlima, izuzetno je osjetljiva na zaslanjenost tla.

Na njega u startu reagira lošim klijanjem, deformiranjem lišća i vrlo sporim rastom. Sadržaj soli od 0,3 do 0,4% izaziva veća oštećenja salate, a osjetljiva je i na klor. Njezinu osjetljivost najbolje dokazuje to što se upravo ta biljka koristi u pokusima za otkrivanje ostataka pesticida i otrovnih tvari u tlu.

Proljetna sjetva zelene salate: Uzgoj puterice i kristalke

Najbolje joj odgovaraju tla pH vrijednosti od 6 do 7. Teško podnosi i temperature iznad 20°C pogotovo u uvjetima suhog tla i zraka. Za formiranje glavice treba joj oko 15 litara vode po m2 i to dva puta tjedno, u sušnim periodima i više.

Kako piše agroinform, tla čija je električna provodljivost (EC) veća od 1,6 do 1,7 mS/cm ne preporučuju se za uzgoj salate.

Zbog plitkog korijena otežana gnojidba

Iako salata treba relativno malo hranjivih tvari za uspješan rast i razvoj, njena gnojidba nije laka jer zahtijeva hraniva koja se lako upijaju. Ima plitak korijen pa ih treba koristiti samo u gornjem sloju tla, na oko 10 cm dubine. Potrebnu količinu treba osigurati na kratko te zbog izuzetne osjetljivosti na sol s njima ne treba pretjerivati.

Zbog plitkog korijena potrebno je obaviti gnojidbu pred samu sadnju uz primjenu lako topivih gnojiva. Salata ima i veće zahtjeve prema fosforu, magneziju i boru.

Kalij je važan za skladištenje

S primjenom dušičnih gnojiva treba biti oprezan jer ima kratku vegetaciju, a zbog velike količine i viška nitrata u tlu može doći do usvajanja i akumuliranje istih u biljci čak do 5.000 mg/kg svježe tvari.

Uzgoj salate u plasteniku - kako ju posaditi i zaštititi

Pri uzgoju salate posebnu pozornost treba posvetiti mineralnom dušiku u tlu i ostacima kalija koji su preostali od predusjeva, što može znatno smanjiti potrebnu gnojidbu.

Kalij povećava otpornost na hladnoću i bolesti, a poboljšava i kompaknost te izdržljivost glavice, što je važno za transport i rok trajanja.

Uz tri glavna hraniva - dušik, fosfor i kalij još su dva elementa kojima dajemo posebnu pažnju kod proizvodnje lisnatog povrća. Riječ je o magneziju i željezu. Manjak željeza se obično javlja na vapnenačkim tlima ili kod prekomjernog navodnjavanja.

Manjak dušika i fosfora vidljiv na lišću

Manjak dušika se kod salate javlja izuzetno brzo i to je vidljivo na donjim, starijim listovima koji su blijedožute boje. Javlja se na iscrpljenim tlima nakon uzgoja plodovitog povrća te kod nepravilno provedene osnovne gnojidbe i prihrane.

Kod nedostatka fosfora donji listovi su ljubičasto crvene boje, formiranje korijena je slabije, a oni imaju tanke duge i bijele dlačice koje su manje razgranate.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Salata Uzgoj salate Problemi kod uzgoja salate Gnojidba salate Zaslanjenost tla


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.