Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva mrkve
  • 01.03.2021. 10:30

Uskoro kreće sjetva mrkve, pravilno pripremite gredice i zaštitite usjev

Odaberite osunčane terene s rahlim zemljištem. Za svaki tip tla odaberite odgovarajuću sortu. Nakon toga, zaštitite je od napada mrkvine muhe.

Foto: Depositphoto/NeydtStock
  • 2.668
  • 414
  • 1

Kraj zime i naznaka proljeća s prvim lijepim danima, znak je da počinje sjetva raznih povrtarskih kultura. Skoro da nema vrta bez gredice s mrkvom.

Ona nije samo namirnica u gastronomiji, već je i izuzetno ljekovita. Uzgoj ovog povrća je lagan i jednostavan, ne spada u zahtjevne vrste.

Sjetva direktno na gredice

Sjetva mrkve obavlja se direktno na pripremljene gredice. Kako bi dobili dobar urod, moraju se ispoštivati njeni zahtjevi. Uvijek je treba sijati na osunčanim terenima. Neophodno je da tlo bude rahlo, bogato humusom, s dobrim vodno-zračnim režimom. Najbolji predusjevi su joj: kupus, rajčica, mahunarke, paprika. Na isto mjesto možemo je posijati tek poslije tri do četiri godine. Izbjegavati da dođe nakon srodnih i korjenastih vrsta povrća, zbog pojave štetnika i zajedničkih bolesti.

Površinski sloj zemljišta trebao bi biti usitnjen jer joj je sjeme sitno. Sjetva se obavlja na dubinu od 1,5 do dva centimetra. Izborom sorte možemo se prilagoditi kvaliteti i strukturi zemljišta. Ukoliko je ono zbijeno, bolje je odlučiti se za sorte s malim okruglim korijenom poput Pariške mrkve, čiji je korijen do 4cm dužine i 3cm promjera. Ona se može posijati u posude.

Kako na prirodan način uzgojiti mrkve?

Teška i zbijena tla neće omogućiti razvoj korjenovog sustava tako da će on postati račvast. Postoje razne sorte ovog povrća s različitim dužinama korijena i može se pronaći ona koja odgovara našem tipu zemljišta. Osim narančastih sorti postoje još i žute, crvene i ljubičaste. Međuredni razmak je 15 do 40cm ovisno od toga koju sijemo. Što je korijen veći to će i razmak biti veći. Što se tiče razmaka u redu, uvijek je bolje na malim gredicama obaviti nešto gušću sjetvu, na dva do tri centimetra.

Može se obavljati svaka tri tjedna želimo li imati svježu, mladu mrkvu kroz duže vremensko razdoblje. Uobičajena su dva roka u proljeće:

  • rana sjetva - tijekom ožujka i početkom travnja i
  • srednje rana - krajem ožujka i tijekom travnja.

Ova agrotehnička operacija izvodi se duž plitke brazdice, a zatim se malo zatrpa. Lagano pritisnite površinu posijane gredice kako bi istisnuli zrak i osigurali bolji kontakt zemlje i sjemena. Kako bi se olakšalo sijanje, sjeme se može pomiješati s pijeskom.

Tijekom vegetacije obavlja se plijevljenje i prorjeđivanje mladih biljaka na tri do pet centimetara. Potrebno je redovno uklanjati korovske vrste koje oduzimaju hraniva, vodu i svjetlost usjevu. Ukoliko postoji opravdana bojazan da su vršni dijelovi previše izdignuti iznad površine tla i da će doći do formiranja takozvane "zelene kragne" potrebno je prilikom plijevljenja obaviti i nagrtanje zemljom.

Zaštita od mrkvine muhe

Mrkvina muha je najznačajniji štetnik ove povrtnice, a osim nje napada peršin, celer i pastrnjak. Ličinke štetnika buše hodnike kroz korijen mrkve i na taj način umanjuju prinose i smanjuju tržišnu vrijednost povrća.

Tijekom vegetacije, razvija dvije generacije. Ličinke II. generacije su brojnije i čine veće štete. Postoje različite mogućnosti zaštite od njihovog napada.

Često su gredice na kojima se uzgaja mješovite i na njima su mrkva i luk. Miris luka odbija mrkvinu muhu. Za vrijeme leta kukca, može se obaviti tretiranje usjeva pripravkom od češnjaka.

Manje površine se mogu prekriti agrotekstilom. Štetnik nisko leti i zbog toga je potrebno parcelu pokriti odmah poslije sjetve. Posebno treba voditi računa da materijal pokriva ivice gredice kako se ne bi formirali otvori za njezin ulazak. Visoke su u prednosti jer ova muha ne može visoko letjeti. Najviše su ugrožene one na samoj površini tla.


Tagovi

Sjetva mrkve Uzgoj mrkve Sjetva na gredice Sitno sjeme Plitke brazde Prorjeđivanje Mrkvina muha Agrotekstil


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]