Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladište krumpira
  • 11.10.2021. 08:45
  • Međimurska, Belica

U Međimurju otvoreno skladište krumpira sufinancirano EU sredstvima

Izvoz krumpira je u prvih šest mjeseca količinski značajno povećan, dok vrijednosno povećanje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine iznosi čak 103 posto, čulo se u Belici.

Foto: poljoprivreda.gov.hr
  • 467
  • 126
  • 0

Skladište krumpira tvrtke Belpak, projekt sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti odobrene potpore veće od 4,2 milijuna kuna otvorio je u petak 8. listopada državni tajnik Zdravko Tušek prilikom posjeta Međimurskoj županiji. 

Novootvoreno skladište Tušek je okarakterizirao kao pravi primjer modernizacije i jačanja skladišno-distributivne mreže uz istovremenu demonstraciju načina rada Vlade Republike Hrvatske. 

Naime, nakon što je Europska komisija ukinula korištenje klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se žurna potreba za brzim ulaganjima u  izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta.

"Nakon zabrane i nezavidne situacije u kojoj su se našli domaći proizvođači krumpira pronašli smo brzo, dugoročno održivo i razvojno rješenje, nastalo u suradnji sa samim proizvođačima. Fokusirano smo usmjerili sredstva u cilju rješavanja gorućeg sektorskog problema i kreirali natječaj za izgradnju skladišta krumpira", kazao je prilikom otvorenja. 

Odobreno 20 zahtjeva za potporu 

Također, podsjetio je, u dijalogu s proizvođačima krumpira, resorno je Ministarstvo putem Natječaja tipa operacije 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ iz Programa ruralnog razvoja stavilo na raspolaganje 115 milijuna kuna, sredstva kojima je osiguran nastavak proizvodnje, ali i podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača.

Natječaj potiče i udruživanje proizvođača, proizvođači krumpira su prepoznali brojne pogodnosti udruživanja i odlučili zajedničkim snagama izgraditi potrebna skladišta, pri čemu su nastale tri proizvođačke organizacije u sektoru proizvodnje krumpira.

"Samo je na području ove županije odobreno 20 zahtjeva za potporu za ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir u vrijednosti od 68,4 milijuna kuna, pri čemu ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi gotovo 103 milijuna kuna", istaknuo je državni tajnik koji je osim ovoga skladišta obišao i ono tvrtke Agrobela koje je još u izgradnji. 

Izvoz krumpira raste

Prilikom obilaska Međimurske županije posjetio je i poljoprivredno gospodarstvo ovogodišnje pobjednice 21. Izbora za najuzorniju seosku ženu Mateje Vranović

Prema navodima proizvođača, u 2020. godini postignuta je samodostatnost za potrebe domaćeg tržišta, a urod je bio vrlo visoke kvalitete. U prvih šest mjeseci 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2020. godine uvoz krumpira je količinski smanjen za više od 21 posto i vrijednosno smanjen za gotovo 16 posto.

Također, izvoz krumpira je u prvih šest mjeseca količinski značajno povećan (za više od 11 tisuća tona), dok vrijednosno povećanje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine iznosi čak 103 posto.


Fotoprilog


Tagovi

Skladište krumpira Belpak Zdravko Tušek Klorprofam Tip operacije 4.1.1 Ruralni razvoj Izvoz krumpira


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P