Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najuzornija seoska žena
  • 03.10.2021. 12:10
  • Virovitičko-podravska, Pitomača

Mateja Vranović najuzornija hrvatska seoska žena

Na natjecanje se prijavilo 19 kandidatkinja iz 16 županija, a uz najuzorniju, izabrane su i prva te druga pratilja.

Foto: Facebook/Uzorne Hrvatske Seoske Zene
  • 579
  • 278
  • 1

Mateja Vranović iz Međimurske županije najuzornija je hrvatska seoska žena, odluka je već 21. izbora održanog ove godine u Pitomači.

Titulu prve pratilje ponijela je Matea Bello iz Požeško-slavonske županije, a druge Marijana Svetić iz Ličko-Senjske županije, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Na natjecanje se, podsjećamo, prijavilo 19 kandidatkinja iz 16 županija. 

"Čestitam od srca pobjednicama i svim sudionicama ovog izbora koje su također, zahvaljujući važnoj ulozi koju imaju u društvu, pobjednice", naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kako je dodala, svaka od ovih žena kontinuirano, požrtvovno i predano radi te unapređuje i uljepšava život na hrvatskom selu. U Ministarstvu prepoznaju, navela je, njihov značaj, zbog čega Strategija poljoprivrede stavlja važan naglasak na element ravnopravnosti spolova u ruralnim područjima.

"Obaveza kao ministrice i veliko zadovoljstvo kao žene mi je podržavati ovakve izbore i stvarati prilike i prostor ovim iznimnim ženama da se predstave u punom sjaju te ćemo nastaviti svesrdno davati svoju podršku“, rekla je te istaknula da je udio žena nositelja OPG-a u RH porastao s 13 posto, koliko je bio 2009. - 2011. godine, na 30 posto u 2020. godini.

Inače, svake godine se diljem svijeta 15. listopada obilježava kao Dan seoske žene, a tim se povodom već 21 godinu za redom održao i izbor za Najuzorniju seosku ženu.

Prema pravilima Izbora, najuzornija hrvatska seoska žena je hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. 

Podsjećamo, lani je zbog pandemije koronavirusa bilo onemogućeno održavanje izbora, te je ovu titulu dvije godine nosila Svetlana Bastalić iz Dinjevca. 


Tagovi

Najuzornija hrvatska seoska žena Izbor Mateja Vranović Matea Bello Marijana Svetić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić