Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nauzornija hrvatska seoska žena
  • 06.11.2019. 15:00
  • Virovitičko-podravska, Dinjevac

Dosta je stereotipa, današnje žene sa sela su obrazovane, pišu projekte i drže do sebe

Borim se dokazati da se seoske žene ne trebaju sramiti svoje pozicije i nastojim opovrgnuti stereotip da su manje vrijedne, kaže Svetlana Bastalić, ovogodišnja najuzornija hrvatska seoska žena

Foto: arhiva Svetlane Bastalić
  • 3.116
  • 905
  • 3

Najuzornija hrvatska seoska žena je hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini je borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice. Opis je to titule koju je ove godine osvojila Svetlana Bastalić iz Dinjevca u Virovitičko-podravskoj županiji. 

“Unazad nekoliko godina prijatelji i obitelj me nagovaraju da se prijavim, a ove je godine moja najstarija kćer Mihaela ispunila prijavnicu vjerujući da ću pobijediti. Aktivna sam ne samo u Udruzi žena Dinjevac, već i u crkvenom zboru, članica sam Školskog odbora OŠ “Petra Preradovića” iz Pitomače, Upravnog vijeća DV Potočnica, Upravnog odbora Centra za kulturu "Drago Britvić". Borim se da dokažemo da se seoske žene ne trebaju sramiti svoje pozicije i nastojimo opovrgnuti stereotip da su žene sa sela manje vrijedne. Današnje žene sa sela su obrazovane, pišu projekte, komunikativne su i drže do sebe", pojašnjava Svetlana što ju je navelo da se prijavi na izbor. 

Poseban je osjećaj biti na vrhu, ali sve seoske žene su pobjednice, kaže Svetlana 

Kaže da su pripreme krenule u srijedu prije izbora, i to pečenjem kolača, slanih i slatkih, starinskih jela njezina kraja. Navečer u petak spakirala je kutije i u subotu ujutro (12. listopada) oko 5 sati krenuli su put Ozlja gdje je održan 20. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene.

Manifestacija predivnih 20 žena ujedinila je Hrvatsku

"Predivna manifestacija predivnih 20 žena ujedinila je našu Hrvatsku! Naše more, planine, kopno i šume. Svega je bilo tamo, sve su prezentirale svoja gospodarstva, općine i županije s puno ponosa i pokazale svoje neprocjenjivo blago. Sve su te žene pobjednice, drage vrijedne seoske žene, majke, bake, kraljice. Osjećaj biti na vrhu je poseban, to je jedno prekrasno iskustvo, susret i druženje s predivnim, hrabrim, vrijednim ženama koje unatoč svim poteškoćama i problemima ipak ostaju u ruralnim sredinama", ponosna je Svetlana, inače majka petero djece. 

Svetlana Bastalić ovogodišnja je najuzornija hrvatska seoska žena

Njihovo gospodarstvo, OPG Bastalić, još 2003. godine preuzeli su ona i suprug od njegovih roditelja, a danas broje 9 članova - svekar, svekrva, suprug, 4 kćeri, sin i Svetlana. Djed i baka su u mirovini, djeca idu u školu, tako da je sav posao na supružnicima. Gospodarstvo se oduvijek bavilo proizvodnjom mlijeka, junadi i svinja. Obrađuju 35 hektara zemlje na kojoj uzgajaju žitarice: kukuruz, ječam, pšenica i krmno bilje za hranidbu stoke.

Na gospodarstvu drže i 30 grla stoke, 10 muznih krava te junad i teliće za tov i daljnji podmladak. Imaju i svinje, a tu su i ovce te kokoši. Najvažnija im je proizvodnja mlijeka, ali kaže kako je cijena mala za trud koji se uloži. Žitarice za hranidbu stoke skladište u vlastite silose, a višak prodaju najbližem otkupljivaču. Sireve, koje također napravi Svetlana, prodaju na kućnom pragu.

Nekoć su u mom selu sve kuće imale krave

“Naše gospodarstvo nije koristilo niti jedan od ponuđenih programa iz EU fondova: muž je nositelj gospodarstva, za mlade je prestar, za male je prevelik, a za velike je premali, pa se nadam da će se to promijeniti. Da ipak, ako se netko želi ili se već bavi poljoprivredom, može na jednostavniji način ostvariti ta prava", kaže naša sugovornica i dodaje da su se vremena očito dosta promijenila jer se mladi ljudi baš ne odlučuju za bavljenje poljoprivredom.

"U mom selu nekad je gotovo svaka kuća imala krave i bavila se tovom junadi i svinja ili su se bavili proizvodnjom duhana, a sad se to svelo na nekoliko gospodarstava. Baviti se poljoprivredom nije lagan posao pogotovo za žene, od ranog ustajanja do kasnog lijeganja prođe puno vremena, a sve to vrijeme moraš se posvetiti ne samo radu na farmi, već te čeka i posao u kući, kuhinji, otpremanje djece u školu i još podosta toga. Voljela bih da se više mladih bavi poljoprivredom jer nije to sramota, naprotiv veliko je to zadovoljstvo. Kad nešto posadiš pa to izraste i uživaš u plodovima svog rada", poručuje Svetlana.

OPG se bavi proizvodnjom mlijeka 

Najuzornija hrvatska seoska žena na čelu je i Udruge žena ”Dinjevac" (osnovane 1959. godine) koja se bavi očuvanjem kulturne baštine, njegovanjem tradicionalnih pjesama i plesova, uređivanjem mjesta. Udruga sudjeluje na svim manifestacijama na području Općine Pitomača, a i nositelj je triju: Tako su to radili naši stari, Dinjevački susreti plesa i pjesme, Dani otvorenih vrata Udruge.

"Ove godine u srpnju i rujnu nastupili smo na Internacionalnoj smotri folklora u Budvi, (Crna Gora) i Paralia (Grčka). Članica ove udruge sam od 2007., godine 2010. postajem blagajnicom, a 2015. me Skupština stavlja za predsjednicu Udruge žena Dinjevac. Danas imamo 44 člana, od 8 do 82 godine starosti. Samim učlanjenjem pronašla sam sebe, a radom u Udruzi i druženjem s predivnim ljudima, napunim baterije za dalje", zaključuje. 


Tagovi

Najuzornija hrvatska seoska žena Svetlana Bastalić Dinjevac


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]