Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nanočestice u igri
  • 03.03.2018. 18:00

Treba im manje od dva sata da otkriju pesticide u povrću

Znanstvenici su razvili novu metodu otkrivanja pesticida u povrću. Nanočesticama za manje od dva sata otkrivaju pesticide u povrću.

  • 532
  • 54
  • 0

Znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru razvili su brzu i vrlo osjetljivu tehniku skeniranja koja je sposobna otkriti male količine piretroida u povrću, čestog tipa sintetičkog pesticida koji se primjenjuje na poljoprivrednim kulturama.

Inovativna strategija koristi magnetske nanočestice kojima se otkrivaju pesticidi za manje od dva sata.

Sintetički pesticidi kao što su piretroidi široko se koriste u uzgoju povrća za suzbijanje štetočina na poljoprivrednim kulturama. Uporaba ovih pesticida poboljšava prinos usjeva, međutim konzumiranje voća i povrća koji su dugotrajno bili izloženi pesticidima mogu ostaviti štetne posljedice po zdravlje ljudi.

Nanočestice su ključ

Znanstvenici sa spomenutog Sveučilišta su razvili magnetske nanočestice koje mogu ekstrahirati piretoridni ostatak iz povrća za analizu jednostavnim magnetskim odvajanjem.

"Nanočestice se prvo dodaju u tekući uzorak dobiven od povrća, koji služi kao "mikro magnet" kako bi privukli piretroidne molekule. Piretroide vezane na nanočestice tada se isperu malom količinom organskog otapala i skupljaju za analizu", tvrde znanstvenici.

Iste nanočestice se mogu ponovno upotrebiti i 30 puta, čime se stvara ušteda prilikom izvođenja ovog postupka.

Široka primjena u prehrambenoj industriji

"Postojeće metode zahtijevaju dugo vrijeme obrade, pa stoga može biti izazov primijeniti ove metode za otkrivanje ostataka pesticida u velikom broju uzoraka", objašnjava Hongshun Yang, profesor sa singapurskog Sveučilišta.

Tehnika singapurskih znanstvenika se može koristiti za različite svrhe u prehrambenoj industriji.

"Ova metoda može se koristiti za otkrivanje piretroida u drugim prehrambenim proizvodima kao što su orašasti plodovi, voće i biljna ulja. Nanočesticama se mogu otkriti i druge vrste pesticida i kemikalija", rekla je Yu Xi sa singapurskog Sveučilišta.

Foto: Shaiith/bigstockphoto.com


Tagovi

Pesticidi Povrće Znanstvenici Tehnologija


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.