Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kombinirani usjevi
  • 29.03.2022. 07:30

Susjedi u vrtu: Idealno je saditi biljke s plitkim korijenjem pored onih s dubokim

Biljke se mogu međusobno štititi od insekata i bolesti, ali i negativno djelovati. Obratite pažnju na izbor vrsta koje uzgajate jedne pored drugih.

Foto: Depositphotos/5day
  • 9.351
  • 1.056
  • 1

Kombinirana sadnja ili sadnja dobrih biljnih susjeda ima niz pogodnosti. Biljke svojim djelovanjem mogu se međusobno štititi od pojave bolesti, napada štetnika, stimulirati rast i razvoj, omogućavati bolju opskrbljenost hranivima, imati ukusnije plodove i veći urod.

Ovakva sadnja podrazumijeva bolju iskorištenost prostora, nadzemnog i podzemnog, biljke će biti zdravije što znači manje tretmana u cilju sprječavanja pojave bolesti i napada štetnika. Kod odabira vrsta koje ćemo zajedno uzgajati važno je da znamo kojoj porodici pripadaju, kako iskorištavaju hraniva, koji štetnici ih napadaju i kakve se bolesti javljaju na njima. Važno je uzeti u obzir vrstu korjenovog sistema i konačnu visinu stabljika. Idealna je sadnja biljaka s plitkim korijenjem pored biljaka s dubokim, jer se one neće natjecati za hranu.

Kod odabira vrsta koje ćemo uzgajati na istoj parceli potreban je oprez, jer se pojedine vrste ne podnose, usporavaju ili u potpunosti prekidaju rast, urod je manji, lošije kvalitete.

Kombiniranje povrtnica

Najpoznatija kombinacija povrća "Tri sestre", koju predstavlja uzgoj kukuruza, graha i tikve, došla nam je iz Sjeverne Amerike. U ovoj kombinaciji korijen graha ima mogućnost fiksacije dušika i obogaćuje zemljište tim elementom, penje se uz kukuruz koji mu daje potporu i tikvicama hlad. Veliki listovi tikve prekrivaju površinu zemljišta sprječavajući rast korova i isušivanje tla. Maksimizira se potencijal rasta sve tri kulture.

Tri sestre (Foto: Bigstockphoto/RJ Jones)

Postoje različite kombinacije koje oponašaju ovu kombinaciju. Tako se krastavac uzgaja pored kukuruza koji mu služi kao potpora. Istu ulogu ima i suncokret. Pored kukuruza mogu se uzgajati dinje koje će imati istu ulogu kao tikve.

Kod uzgoja drugog bilja pored kukuruza trebamo imati na umu da ih je potrebno sijati ili saditi tek kada on nikne i ojača, u suprotnom se može dogoditi da ga biljke prekriju listovima i on neće napredovati. Zbog toga se grah, mahunarke ili krastavac siju i sade i do mjesec dana nakon njega (imaju i različite zahtjeve prema zagrijanosti zemljišta kada je u pitanju klijanje i nicanje).

Na istoj gredici možemo saditi mahunarke (grah) i korjenaste vrste kao što su mrkva, repa ili cikla. Mahunarke će štiti usjev krumpira od kukaca.

Špinat i rotkvice štite jedno drugo od insekata, smanjuju zakorovljenost i isparavanje vode iz zemlje.

U usjevu kupusa rajčica će imati ulogu zaštitnika od insekata, dok će amarant imati istu ulogu pored slatke paprike.

Šparoge se razvijaju i beru u rano proljeće, a na rubu gredica se kasnije može posaditi rajčica.

Češnjak je nezamjenjiv pored jagode, jer će je štititi od štetnika i pojave truljenja.

Mrkva će zaštititi lukove od lukove muhe, a oni nju od mrkvine muhe.

Ljekovite biljke i cvijeće kao dobri biljni susjedi

Sadnja ljekovitog bilja i cvijeća pored povrtnih vrsta će pomoći u smanjenju brojnosti štetnika. Najpoznatija kombinacija su ruže i češnjak. U ovom slučaju češnjak štiti ružu od pojave bolesti i napada štetnika

Ruže i vinova loza su izuzetno efikasna kombinacija. Sadnjom sorti ruža koje su osjetljive na bolesti na početku redova vinove loze, dobivamo pokazatelja pojave bolesti koje govore da je pravi trenutak za tretiranje vinograda.

Paprici će odgovarati biljke koje osiguravaju manje isparavanja iz zemlje, jer ona ne podnosi sušu, odnosno one koje imaju gust vegetacijski pokrivač kao što su mažuran, niski bosiljak, origano.

Bosiljak je nezamjenjiv pratiltelj rajčice. Oni imaju iste zahtjeve, vole osunčana mjesta i višu temperaturu. Osim zaštite poboljšat će okus plodova rajčice, ali i zelene salate. Svojim mirisom tjera lisne uši.

Ljubičasti bosiljak je i vrlo dekorativan (Foto: Biljana Nenković)

Neven i kadifice svojim mirisom tjeraju zemljišne nematode i druge štetnike. Kada pored dinje posijemo neven, on će ih štititi od nematoda. Odličan je susjed za većinu povrtnih usjeva: rajčicu. papriku, krastavce, tikve, kupus, brokulu.

Kadifica štiti kupus, krumpir, rajčicu - kako je uzgajati i koristiti?

Ako posadimo dragoljub po obodu parcele ili gredice on će štititi tikvice i krastavce.

Lobularija štiti krumpir od insekata, dok će niže sorte cinije zaštititi kupus.

Borač privlači oprašivače čak i kada je vrijeme hladnije i pada slaba kiša. Posađen pored jagode ili rajčice poboljšava okus plodova.

Matičnjak, menta, žalfija, ružmarin i slične vrste će donijeti mnoge dobrobiti u vrt i zaštititi glavne usjeve, a njihovo dobro djelovanje će se pokazati u voćnjaku.

Što treba izbjegavati?

Neke kombinacije biljaka nisu poželjne. Tako krastavce nikada ne treba uzgajati pored vrsta koje traže dosta vode, jer su i sami krastavci njezini veliki potrošači.

Većina biljaka ne podnosi komorač koji na njih djeluje izuzetno negativno, a posebno je vidljivo njegovo štetno djelovanje kada se nađe pored rajčice.

Patlidžan ne podnosi vrste iz porodice tikvenjača. Ako ga posijemo pored tikvica, tikvi, krastavca ili dinje usporava rast ili u potpunosti prestaje rasti i razvijati se. Najmanje je osjetljiv na krastavce, a najviše na dinje.

Mahunarke negativno djeluju na češnjak i poriluk.

Suncokret ne treba posijati blizu krumpira, jer će njegov snažan korijen "oteti" hraniva i vodu. Gomolji će biti sitni.

Pored krumpira ne sadite rajčicu i patlidžan. Sve tri vrste pripadaju istoj porodici, boluju od istih bolesti, napadaju ih isti štetnici. Kada su u blizini, skoro je nemoguće sačuvati ove usjeve od krumpirove zlatice.


Tagovi

Dobri susjedi Loši susjedi Susjedi u vrtu Zaštita bilja Kombinirani usjevi Kombiniranje biljaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Koga je ovo vratilo 30 godina natrag? :)