• Zaštita povrća
  • 01.07.2020. 09:00

Štitite povrće listovima rajčice, lukom i češnjakom te korovskim vrstama

Većina povrćarskih biljaka je u fazi intenzivnog rasta i početka plodonošenja. Neophodna je kontinuirana zaštita od štetnika, posebice plamenjače. Zanimljivo je da i korovi mogu pridonijeti zaštiti povrća.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.581
  • 254
  • 0

Listovi rajčice odlični su kod suzbijanja lisnih uši. Samim otkidanjem listova ruke će se osjetiti na, ne baš, ugodan miris. Potapanjem lišća u vodu i stajanjem od nekoliko dana, dobivate sredstvo koje će otjerati štetne kukce, u omjeru s vodom od 2:10. Potrebno je dodati i pola decilitra jestivog ulja, kako bi se otopina duže zadržala na površini lisne mase.

Dovoljno je prskati jednom tjedno, a koristi se za suzbijanje ovih štetnika i na svim drugim povrtnim vrstama. Još intenzivniji efekt dobiva se miješanjem s crvenim lukom. Lukovica je dobra i za suzbijanje lisnih buha.

Crvenim lukom i češnjakom protiv plamenjače i grinja

Drugo sredstvo za kontrolu štetnika i borbu protiv plamenjače je otopina crvenog luka i češnjaka. Osim mirisa koji odbija štetne organizme, lukovi su dobri i u suzbijanju insekata jer, između ostalog, češnjak sadrži alicin i sumpor koji su odlični u borbi protiv grinja. Mogu se koristiti i glavice i listovi.

Plamenjača je najopasnije oboljenje rajčice i krastavca. Idealno rješenje za njeno sprječavanje je domaće, nekuhano mlijeko. Ipak još bolji rezultati postižu se kada se, nakon prskanja mlijekom, listovi i stabljike prskaju i vodom u kojoj su potopljeni crveni luk i češnjak. Doza je također 2:10, odnosno, dvije litre ovog sredstva u 10 litara vode. Dovoljno je po kilogram obje vrste luka staviti u bačvu od 100 litara vode, ali izrezanog, da se brže otope. Povremeno miješajte i počnite s korištenjem nakon dva do tri dana. Kada sredstvo odstoji mjesec dana ili više, bit će još jače i efikasnije.

Neugodnog je mirisa, ali daje rezultate

Sredstvo se može koristiti i u borbi protiv plamenjače graha koji je na otvorenom, u većini krajeva, u fazi cvjetanja. Ako vidite žute listove biljke, naročito donje, pri zemlji, to je znak da se pojavila bolest. Otkinite ih i zatim tretirajte prvo otopinom s lukovima ili mlijekom. Isti učinak je što god prvo upotrijebite.

U početnim fazama rasta koristite koprivu

Zapamtite da je važno povrću dati što više hranjivih tvari. Samo stabljike idealno opskrbljene neophodnim elementima mogu se uspješno izboriti s bolestima i patogenima. U početku odnosno u početnim fazama rasta, koristite koprivu i gavez zbog dušika, fosfora i kalija, u omjeru 2:10. Pred cvjetanje možete uzeti i bor u poljoprivrednim apotekama, ali sredstva na bazi bora, koja su dozvoljena u ekološkoj proizvodnji. Ako ih ne možete pronaći, u svakom slučaju, tu su pčele koje će odraditi većinu posla. Bor se preporučuje ako je hladno i kišno vrijeme pa nema leta pčela.

Koprivino gnojivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

Mješavina hajdučke trave i maslačka jača povrće

Jedno od sredstava koje pomaže u jačanju povrća je mješavina hajdučke trave i maslačka. Hajdučka trava dezinficira površinu lista, a maslačak sadrži i bakar koji djeluje na lisne uši i gusjenice. Sadrži i kalcij, saponine, tanine i željezo. Nakon cvjetanja i oplodnje i u fazi rasta ploda, jednom tjedno tretirajte povrće i domaćim nekuhanim mlijekom, sodom bikarbonom i jestivim uljem, zbog kalcija i zaštite od bolesti, naročito plamenjače.


Tagovi

List rajčice Crveni luk Češnjak Domaće mlijeko Plamenjača Hajdučka trava Preparat od maslačka Tretirajte povrće Prirodni preparati


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž. poljoprivrede Bojan Kecman specijaliziran je za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.